Rus askeri uzman Lyamin: Rusya diplomatik girişimler ve insani faaliyetlerle yetinecek

Yuri Lyamin'e göre, Moskova'nın BMGK'ya sunacağı hiçbir tasarı kabul görmeyecek. Rus askeri uzman, "Rusya bölgedeki partnerlerinin gelişmelerden zarar görmesini istemiyor" dedi

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), ABD ve Rusya'nın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin sundukları iki ayrı karar tasarısı karşılıklı olarak veto edildi.

ABD'nin New York kentinde, İsrail ve Filistin gündemiyle toplanan BMGK'da ABD'nin sunduğu karar tasarısı oylandı.
15 üyeli BMGK'da karar için 10 ülke "evet" oyu kullanırken 2 ülke "çekimser", 3 ülke ise "hayır" oyu verdi.

ABD oylamasının ardından Rusya'nın Gazze'de insani ateşkes çağrısı ihtiva eden karar tasarısı oylamaya sunuldu.

Rusya'nın karar tasarısı, onaylanması için yeterli oy toplayamadığı için BMGK'da kabul edilmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, yaptığı açıklamada ABD'nin karar tasarısında ateşkes çağrısı yapmadığını ve Gazze Şeridi'nde sivillere yönelik saldırıları kınamadığı için eleştirdi.

Amerikan delegasyonu diğer güvenlik konseyi üyelerine başkentlerle istişarede bulunma fırsatlarını tanımadı ve gerçekçi olmayan acil süreler belirledi" diyen Nebenzya, kararı şu sözlerle değerlendirdi:

Bu son derece siyasallaştırılmış belgenin açıkça tek bir amacı var. Sivilleri kurtarmak değil, ABD'nin bölgedeki siyasi durumuna destek olmak.

Peki Rusya, Filistin-İsrail çatışmasında nasıl bir diplomatik yol izliyor?

Rus, askeri strateji uzmanı Yuri Lyamin, Independent Türkçe'ye değerlendirmelerde bulundu. 
 

"Rusya'nın BMGK'ya sunacağı hiçbir tasarı kabul görmeyecek"

Rusya'nın, BMGK'ya sunduğu ilk karar tasarısının reddedilmesinin ardından ikinci karar tasarısını da sunacağını söyleyen Yuri Lyamin, "Rusya şimdi ikinci tasarıyı sunduğunu ve farklı diplomatik adımlar atıyor. Bir an önce ateşkes sağlanması çağrısında bulunan Rusya, çatışmanın diplomatik yollardan çözülme zeminine yönlendirmeye çalışıyor" dedi.

Şu anda İsrail'in hiçbir ateşkes önerisini kabul etmeyeceği söyleyen Lyamin, Rusya'nın gelişmelere diplomasi yoluyla etkide bulunma imkanlarının çok ciddi biçimde kısıtlandığının hesaba katılması gerektiğini vurguladı.

Yuri Lyamin, "BMGK'da ABD'nin desteği ile İsrail kesin bir üstünlüğe sahip. Onun için şimdi orada ateşkes sağlanmasına ilişkin sunulacak hiçbir tasarının kabul edilme imkânı bulunmuyor" diye konuştu.
 

Yuri Lyamin.jpg
Rus, askeri strateji uzmanı Yuri Lyamin / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Rusya bölgedeki partnerlerinin gelişmelerden zarar görmesini istemiyor"

Ayrıca Lyamin, Ukrayna ile halihazırda devam eden bir çatışma varken Filistin-İsrail bölgesindeki çatışmanın her halükârda Rusya için prensipte ikinci dereceli bir konu olacağına dikkati çekti.

Yuri Lyamin'e göre Rusya için en önemli olan şey, çatışmaların Rusya'nın bölgedeki İran, Türkiye, BAE ve Suudi Arabistan gibi kilit konumundaki partnerlerini etkileyecek büyük bir bölgesel savaşa dönüşmemesi.

Lyamin, "İşte bundan dolayı ben yakın gelecekte Rusya'nın diplomatik girişimler ve insani faaliyetlerle yetineceğini düşünüyorum" dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU