ABD, Ortadoğu'daki yüzbinlerce yurttaşı için tahliye planı hazırlıyor

Olası tahliye operasyonuna savaş gemileri ve uçaklar da katılacak

Artan gerilim üzerine ABD yönetimi Dwight D. Eisenhower ve Gerald R. Ford uçak gemilerini bölgeye gönderdi (AFP)

ABD yönetimi, Ortadoğu'daki savaşın genişlemesi ihtimaline karşı İsrail ve Lübnan'da yaşayan yüzbinlerce vatandaşı için kitlesel tahliye planı hazırlıyor.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un iç görüşmeler hakkında bilgi sahibi 4 ayrı kaynağa dayandırdığı haberde, İsrail ve Lübnan'daki Amerikan vatandaşlarının durumunun endişe kaynağı olduğu ancak bu çapta bir tahliye operasyonunun "en kötü senaryo" olarak ele alındığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir kaynak konuyla ilgili, "Her şey için bir plana sahip olmamak sorumsuzluk olurdu" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın tahminlerine göre, İsrail'de 600 bin Lübnan'daysa 86 bin Amerikan vatandaşı yaşıyor.

Gazeteye konuşan bir yetkili, Hizbullah'ın Lübnan'daki siyasi ve askeri gücünün ana endişe kaynağı olduğunu belirtirken, "Bu gerçek bir meseleye dönüştü. Yönetim, bu konunun kontrolden çıkması hakkında çok ama çok endişeli" ifadelerini kullandı.

Bölgedeki Amerikalılar arasında panik yaratmaması için tahliye planının kamuoyu önünde tartışılmaması kararı alındığı ifade edildi.


ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İsrail ve Lübnan'ın yanı sıra Arap dünyasında oluşan tepkilerden ve bu ülkelerde yaşayan Amerikan vatandaşlarının güvenliğinden de endişeli olduğu kaydedildi.

Olası bir tahliye operasyonuna hem savaş gemilerinin hem de hava kuvvetlerine bağlı uçakların da dahil edilebileceği belirtildi.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nün dış politika direktörü Suzanne Maloney konuyla ilgili, "İsrail'deki 600 bin Amerikalı ve bölgedeki diğer Amerikan vatandaşlarını düşününce, boyut, karmaşıklık ve kapsam olarak bununla kıyaslanabilecek bir tahliye hayal etmek zor" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde tüm dünya için bir seyahat uyarısı yayımlamış ve vatandaşlarına tüm ülkelerde dikkatli olma çağrısı yapmıştı.


Independent Türkçe, Washington Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU