ABD, Gazze'de tahliye koridoru için İsrail ve Mısır'la görüşüyor

Joe Biden, "Sonuna kadar İsrail'in arkasındayız" demişti

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne kara operasyonu seçeneğini değerlendirirken, bölgeyi gece gündüz bombalıyor (AFP)

ABD, Gazze Şeridi'ndeki sivillerin bölgeden çıkarılması için koridor oluşturulması amacıyla Mısır ve İsrail'le görüştüklerini bildirdi.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, dün yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun ağır bombardımana tuttuğu Gazze'deki sivillerin bölgeden tahliye edilmesine odaklandıklarını ve Kahire-Tel Aviv hattında görüşmeleri sürdürdüklerini belirtti. 

Sullivan, ülkeler arasındaki farklı kurumların oluşturmaya çalıştığı tahliye planıyla ilgili henüz detay veremeyeceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail, cumartesi günü Hamas'ın saldırılarıyla başlayan savaşta, işgal altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki ablukayı sertleştirerek bölgeye gıda, yakıt ve ilaç tedarikini durdurdu. Tel Aviv yönetimi ayrıca Gazze Şeridi'nin başka bir ülkeyle tek bağlantısı olan Mısır sınırındaki Refah Kapısı'nı da kapattı. 

ABD Başkanı Joe Biden ise Hamas'ın saldırısını "şeytanca" diye niteleyerek, İsrail'e destek verdiklerini belirtmişti. 

Washington ayrıca Tel Aviv yönetimiyle istihbarat paylaştıklarını bildirmiş, askeri destek için USS Gerald R. Ford uçak gemisini de Doğu Akdeniz’e göndermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı ise İsrail ordusunun Gazze'deki hastane ve ambulansları hedef aldığını bildirmişti. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de savaşın ilk 36 saatindeki Gazze'deki sağlık tesislerine 11 saldırı düzenlendiğini belirterek, bölgede bir an evvel insani yardım koridoru açılması gerektiğini aktardı.
 


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın roket atışlarıyla başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna İsrail, Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi. 

Hamas militanları Gazze Şeridi'ni geçip İsrailli sivilleri rehin alırken, İsrail ordusu da Gazze'yi ağır bombardımana tutuyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, farklı açıklamalarında bölgeye saldırı düzenlemeden önce Filistinli sivillerden Gazze'yi terk etmelerini istemişti. Ancak bir tahliye koridoruna izin verilmediği sürece insanların abluka altındaki bölgeden çıkması neredeyse imkansız.

Çatışmalarda en az 1200 İsrailli öldürüldü, 2 bin 900 kişiyse yaralandı. Batı Şeria'da ve Gazze'deyse yaklaşık 1000 Filistinli öldürülürken, 4 bin 500 kişi yaralandı.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU