Hepsi birer başyapıt ama bu filmleri ikinci kez izlemek yürek istiyor

"Sarhoş edici, ince işlenmiş bir romantizm"

Kırık Çember, eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'da 100 üzerinden 83 puana sahip (IMDb)

Bu liste pek de eğlence vaat etmiyor, önceden söyleyelim. Okuduğunuz satırların sonunda sizi, koltuğunuza gömülüp keyifle izleyeceğiniz filmlerden oluşan bir derleme beklemiyor. 

Listedeki filmleri yalnızca izlemiyorsunuz, her biri içinize işliyor. Beyninizin kıvrımlarına saklanıp aniden ortaya çıkan bu filmler, midenize bir yumruk gibi iniyor.  Hepsi birer başyapıt olsa da ruhunuzun derinliklerine işleyen bu filmleri ikinci kez izlemek yürek istiyor. 

Huzurlarınızda şahane olmalarına rağmen tekrar izlemek istemeyeceğiniz kadar sarsıcı 9 film...

Oldboy (2003)

OldBoy_additional_20040610_5-e1661785940309.jpg

İhtiyah Delikanlı, aynı isimli Japon mangasından beyazperdeye uyarlanmıştı (NEON)

Yönetmen koltuğunda Park Chan-wook'un oturduğu İhtiyar Delikanlı (Oldboy), 15 yıl boyunca esir tutulan bir adamın serbest bırakılmasının ardından girdiği intikam arayışını merkeze alıyordu. 

Spike Lee, IMDb'nin en iyi 250 film listesinde 73. sırada bulunan ödüllü filmi yeniden çekmişti. 2013'te gösterime giren Hollywood yapımı İhtiyar Delikanlı, izleyiciler üzerinde aynı etkiyi bırakamamıştı. 

Yaşamın Kıyısında (2016)

manchestercover.0.jpeg
Filmde Affleck'e Kyle Chandler, Michelle Williams ve Lucas Hedges eşlik ediyor (Amazon Studios)


Başroldeki Casey Affleck'in hayatının performansını segilediği ve Oscar'a uzandığı Yaşamın Kıyısında (Manchester by the Sea), abisinin ölümünden sonra ergen yeğeninin yasal vasisi olan depresif ve kederli bir adamı merkeze alıyor. Kenneth Lonergan'ın yazıp yönettiği drama depresyon, suçluluk, keder, sorumluluk, işlevsiz aileler ve travma sonrası stres bozukluğu temaları etrafında dönüyor.

Ölümcül Oyunlar (1997)

funny.jpg

Haneke, Ölümcül Oyunlar'ı aynı isimle tekrar çekmiş, filmin Amerikan versiyonunda Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt ve Brady Corbet rol almıştı (IMDb)


İzleyende istemsizce beyaz giyenlere güvenmeme duygusu uyandıran Ölümcül Oyunlar (Funny Games), Avusturyalı yönetmen Michael Haneke imzasını taşıyor. Susanne Lothar, Ulrich Mühe ve Arno Frisch'in oynadığı gerilim, iki genç adamın anne, baba ve oğuldan oluşan çekirdek aileyi rehin alması üzerine gelişen olayları anlatıyor.

Parazit (2019)

Parasite111.jpg

Prömiyerini 21 Mayıs 2019'da Cannes Film Festivali'nde yapan Parazit, Altın Palmiye'yi kazanan ilk Kore filmi olmuştu (NEON)


Bong Joon-ho'nun yönettiği Güney Kore yapımı kara komedinin başrollerinde Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik yer alıyor. Yoksul Kim ailesinin plan yapıp vasıflı kişiler gibi davranarak varlıklı bir ailenin evine sızmasını konu alan Parazit (Parasite) En İyi Film de dahil olmak üzere 4 Oscar kazanmıştı.

Kids (1995)

kids.jpg

1 buçuk milyon dolarlık bütçeyle 20,4 milyon dolar hasılat elde eden film, eleştirmenlerden karışık eleştiriler almıştı (IMDb)


Mümkün olduğunca çok bakire kızla yatmayı kendine amaç edinmiş ahlaksız bir genci merkeze alan Kids, Amerikalı yönetmen Larry Clark'ın ilk filmi. New York Times'dan Ben Detrick filmi "Sineklerin Tanrısı'nın kaykaylar, kahkaha gazı ve hip-hop'la birleşimi" diye tanımlamıştı. Kids, başrollerdeki Leo Fitzpatrick, Justin Pierce, Chloë Sevigny ve Rosario Dawson'ın ilk filmi olma özelliğini de taşıyor.

Elveda Las Vegas (1995)

leaa.jpg

Nicolas Cage, filmdeki etkileyici performansıyla En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını evine götürmüştü (IMDb)


Yönetmen koltuğunda Mike Figgis'in oturduğu Elveda Las Vegas (Leaving Las Vegas), John O'Brien'ın 1990 tarihli aynı adlı yarı otobiyografik romanından uyarlanmıştı. Nicolas Cage'in Las Vegas'a taşınıp ölene kadar içmeye karar vermiş intihara meyilli bir alkoliği canlandırdığı film, 4 dalda Oscar'a aday olmuştu.

Bir Rüya için Ağıt (2000)

requem.jpg

Prömiyerini 2000 Cannes Film Festivali'nde yapan film, gişede hayal kırıklığı yaratsa da eleştirmenlerden olumlu tepkiler almıştı (IMDb)

Darren Aronofsky'nin yönettiği, Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Christopher McDonald ve Marlon Wayans'ın oynadığı Bir Rüya İçin Ağıt (Requiem for a Dream), Hubert Selby Jr'ın 1978 tarihli aynı adlı romanından uyarlanmıştı. Film, uyuşturucu bağımlılığından etkilenen 4 karakterin altüst olan hayatlarını merkeze alıyor.

Aşk ve Küller (2010)

MV5BNDk5YWZjZWMtOGE0ZS00ZTY2LTlkNzktYWZlMDc1ZTdlMmE3XkEyXkFqcGdeQXVyNzI1NzMxNzM@._V1_.jpg

Film prömiyerini 26. Sundance Film Festivali'nde yapmış, 2010 Cannes Film Festivali'nde Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilmişti (IMDb)


Derek Cianfrance'in yazıp yönettiği Aşk ve Küller (Blue Valentine), Michelle Williams ve Ryan Gosling'in canlandırdığı evli çiftin hikayesini merkeze alıyor. Oscar da dahil olmak üzere pek çok ödüle aday gösterilen film, eleştirmenlerin büyük beğenisini kazanmıştı. Aşk ve Küller'in müzikleri, New York menşeli indie rock grubu Grizzly Bear imzasını taşıyordu. 

Kırık Çember (2012)

broken.jpg

Cezar ödüllü Kırık Çember'le ilgili, "sarhoş edici, ince işlenmiş bir romantizm" yorumu yapılmıştı (IMDb)


Felix van Groeningen'in yönetmenliğini yaptığı, senaryosunu da Carl Joos'la birlikte yazdığı Kırık Çember (The Broken Circle Breakdown), Johan Heldenbergh ve Mieke Dobbels'in aynı adlı oyununa dayanıyor. 86. Akademi Ödülleri'nde Belçika'nın En İyi Yabancı Film adayı olan film, müzikleriyle de öne çıkıyor. Film, birbirlerine ilk görüşte aşık olan Didier ve Elise'in 7 yıllık ilişkisini merkeze alıyor.


Independet Türkçe, Buzzfeed, Wikipedia

Derleyen: Nazlı Erdol

DAHA FAZLA HABER OKU