Trump ve Hunter Biden'ın vurucu hukuk şovları Washington'ı sarssa da ortada bir zıtlık var

Cumhuriyetçilerin Adalet Bakanlığı'nın özel yetkili savcı hamlesine düşmanca tepki göstermesi, Demokrat Partili başkanları nasıl gayrimeşru gördüklerini ortaya koyuyor

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland (Reuters)

Donald Trump'ın hukuk ekibinin, eski ABD Başkanı'nın 2020 başkanlık seçimlerini geçersiz kılma çabalarıyla ilgili ceza davasının ilk duruşması için Washington'a gelmesi nedeniyle cuma günü Washington'da büyük bir gün olacaktı.

Meslektaşım Andrew Feinberg'in bildirdiğine göre, Yargıç Tanya Chutkan'ın koruma kararının yalnızca büyük jüri tutanakları, tanık görüşme kayıtları ve Trump'ın davasından sorumlu muhtemel jüri üyelerini zehirlemek ya da tanıkların kimliğini tespit etmek için kullanılabilecek diğer belgeler gibi hassas materyallere uygulanacağına hükmetmesiyle Trump bir yandan küçük bir zafer elde etti.

Özel Yetkili Savcı Jack Smith'in ekibi, Trump'ın ekibinin davayı "basında" yürütmek istediğini savunarak, koruma kararının keşif sürecinde savunma ekibine sağlanan tüm materyalleri kapsamasını istemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, muhtemelen sadece Trump'ı değil tüm Cumhuriyetçi Parti'yi de kaçınılmaz olarak içine çekecek ve Trump'ın yeniden seçilmek için Başkan Joe Biden'ı da içine çekmeye çalışacağı uzun soluklu bir hukuk curcunasının ilk duruşmasıydı.

Trump'ın gizli belgeleri nasıl kullandığına ilişkin davası ve Manhattan'daki duruşmasıyla ilgili olarak da mahkemelerle uğraşmak zorunda kalacağı da cabası. Gerçekten Trump, New Hampshire'daki bir mitingde suçlamaları "saçmalık" diye nitelemiş ve katılımcıların "saçmalık" tezahüratı atmasına yol açmıştı.

Ardından o gün öğleden sonra Adalet Bakanı Merrick Garland, Biden'ın oğlu Hunter'ı soruşturan Delaware Savcısı David Weiss'a özel yetkili savcı statüsü verdiğini açıklayarak bir bomba daha patlatmıştı. Bu duyuru, iki tarafın soruşturmaya nasıl yaklaştığına dair mükemmel bir örnek sundu.

Bu duyuru, geçen ay Weiss'la oğul Biden arasında önerilen bir ikrar anlaşmasının suya düşmesinin ardından geldi. Cumhuriyetçiler, Biden'ın babası ABD Başkanı olduğu için aldığını düşündükleri ve tatlı diye niteledikleri bu anlaşmadan duydukları memnuniyetsizliği açıkça dile getirmişti.

Aynı şekilde, Trump da dahil Cumhuriyetçiler bu kararı kınamıştı. Trump yanlısı bir siyasi eylem komitesinin sözcüsü (Weiss'ı ABD Savcılığı görevine aday gösterdiğini belirtelim), Weiss'ın "Hunter Biden'a, Joe Biden'ın rüşvetçi oğluna dokunulmazlık sağlamaya çalışan eşi benzeri görülmemiş bir ikrar anlaşması sunduğunu" ve Adalet Bakanlığı'nın "Biden Suç Ailesi'nin yanlışlarını örtbas etmek için ne gerekiyorsa yapacağını" söyledi.

Öte yandan komitesi Hunter Biden'ı soruşturan ancak başkan adına yanlış bir şey yaptığına dair herhangi bir kanıt bulamayan Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi Başkanı James Comer, Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi'nin oğul Biden hakkında oturumlar düzenlemekte olduğu göz önüne alındığında, bu duyurunun Adalet Bakanlığı'nın "Biden ailesini aklama" girişimi olduğunu söyledi.

Bu duyuru Demokratların karşı partinin başkanlarına yönelik soruşturmalara yaklaşımında da bir tezat oluşturuyor.

Trump'ın başkanlığının ilk iki yılında Demokratlar, Trump'ın aday gösterdiği dönemin Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein tarafından atanmış olmasına rağmen Özel Yetkili Savcı Robert Mueller'in Trump'ın soruşturmasını yürütmesini umuyordu. Nitekim Temsilciler Meclisi Üyesi Rashida Tlaib (Demokrat-Michigan), Demokratların "bu herifi azledeceğini" söylerken pek çok Demokrat'ı ter basmıştı.

Bunun nedeni büyük ölçüde, Demokratların Trump'ı azletmek için siyasi sermaye harcamaktan kaçınmak istemesiydi. Ancak bunu sadece, hem Ukrayna'ya şantaj yapmaya çalıştığında hem de 6 Ocak'ta bir darbe kışkırttığındaki gibi, Trump'ın eylemlerinin çok korkunç olduğunu düşündüklerinde yaptılar.

Soruşturma boyunca Trump, özel yetkili savcıyı düzenli olarak eleştirerek savcının soruşturmasını "cadı avı" diye niteledi. Buna karşılık Başkan Biden, özel yetkili savcının oğluna yönelik soruşturması hakkında çoğunlukla sessiz kaldı ve sürecin gerçekleşmesini izlemeye, Weiss'a karşı esip gürlememeye istekli göründü.

Aynı çerçevede Inside Washington Newsletter'ın dostları Scott Wong ve Sahil Kapur'un NBC News'te bildirdiği üzere muhafazakar Cumhuriyetçiler, çekişmeli bölgelerdeki Cumhuriyetçiler istememesine rağmen, Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Parti liderliğini Biden'ı ya da en azından diğer bazı kabine yetkililerini azletmeye zorluyor gibi görünüyor.

Benzer şekilde, Trump, Biden'ın soruşturmalarından faydalanmak istiyor gibi görünüyor ve ona "Sahtekar Joe Biden" diyor; Biden ise Cumhuriyetçileri soruşturmaların siyasi amaçlı olduğunu söylemesine rağmen, Trump'ın yasal sorunları hakkında konuşmaktan kaçınmak istiyor gibi görünüyor.

Büyük olasılıkla, ne oğul Biden'a yönelik özel yetkili savcılık soruşturması ne de Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin soruşturmaları oyları etkileyebilecek. Ancak bu durum Cumhuriyetçilerin Demokrat bir başkanın seçilmesini meşru görmemeye ve bir Cumhuriyetçi hakkında soruşturma açılmasını da gayrimeşru bulmaya başladıklarını gösteriyor.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU