Merhaba değerli dinleyiciler,
Bugün 13 Ağustos 2023;
Independent Türkçe için hazırladığım,
"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.
Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum.
Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
Nijer'deki askeri cunta geçiş hükümetini açıkladı
Nijer'de darbe yönetimi yeni hükümeti kurduklarını açıkladı. Yeni hükümetin genel sekreteri olduğu duyurulan Mahamane Roufai Laouali, devlet televizyonunda 21 isimden oluşan kabineyi duyurdu.
Üç darbe lideri savunma, içişleri ve spor bakanlığına atandı. Pazartesi günü başbakan olarak atanan eski Maliye Bakanı Ali Mahamane Lamine Zeine, yeni hükümetin maliye bakanı oldu.
Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.
Mali, Fransa vatandaşlarına vize vermeyecek
Mali, Fransa tarafından "kırmızı bölge" ilan edilmesinin ardından mütekabiliyet esasınca Fransız vatandaşlarına ikinci emre kadar vize vermeyi durdurdu.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, Mali ve Burkina Faso'nun Nijer'deki darbeye destek vermesinin ardından 7 Ağustos'ta Nijer, Mali ve Burkina Faso'ya seyahat uyarısı yayımlamıştı. Mali Dışişleri Bakanlığı ise bu kararın şaşkınlıkla karşıladıklarını açıkladı.
Nijer'deki askeri darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 30 Temmuz'da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti.
ECOWAS, bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahalede bulunacaklarını duyurmuştu. Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti.
Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geleceği konusunda ECOWAS'ı uyarmıştı.
Batı Afrika Topluluğu, Nijer'e ihtiyat gücü konuşlandıracak
Nijerya'nın başkenti Abuja'da bir araya gelen Batı Afrika ülkelerinin liderleri, darbe sonrası Nijer'de demokrasiyi yeniden tesis etmek üzere bir 'ihtiyat gücü' konuşlandırılması konusunda uzlaştı.
Nijer'de anayasal düzenin yeniden tesis edilmesi için ECOWAS üyesi ülkelerin savunma bakanlarına, İhtiyat Kuvvetleri'ni hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı verildi.
Bloğun başkanlığını yürüten Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu yaptığı açıklamada, "Yaklaşımımızın temelini diplomatik müzakereler ve diyaloğun oluşturması büyük önem taşıyor" ifadesini kullandı.
ECOWAS'ın ihtiyat kuvvetleri, kriz zamanlarında üye ülkelerin gönderdiği askerlerden oluşuyor. ECOWAS kuvvetlerinin bir ülkeye müdahalede bulunabilmesi için blok tarafından ortak karar alması ya da Afrika Birliği tarafından görevlendirilmesi gerekiyor.
ECOWAS toplantısına katılması beklenen 11 devlet başkanından 9'u hazır bulundu. Nijer, Batı Afrika'da son üç yıl içinde darbe yaşayan dördüncü ülke oldu.
Dünya Bankası'ndan Uganda'ya LGBT yaptırımı
Dünya Bankası, Uganda'da kabul edilen LGBT karşıtı kanun nedeniyle finansal desteği kestiğini duyurdu.
Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, Uganda'ya eşcinsellik ile ilgili çıkan kanunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, bu süre boyunca herhangi bir finansal destek verilmeyeceği açıklandı.
Söz konusu açıklamada, "Uganda'nın eşcinsel karşıtı kanunu, Dünya Bankası'nın değerleriyle temelden çelişiyor" ifadesi kullanıldı.
Devlet Başkanı Museveni, açıklanan kararın ardından yayımladığı açıklamada, "Para ile inancımızdan, kültürümüzden, ilkelerimizden ve egemenliğimizden vazgeçmeye zorlamaları talihsizlik.” İfadelerini kullandı.
Krediler olmadan da kalkınabileceklerini söyleyen Museveni, Afrikalıları hafife aldıklarını belirtti. Uganda yönetimi yasayla birlikte, AIDS gibi hastalıkların yayılmasına sebep olan kişilere idam cezası verilebilecek.
Eşcinselliği teşvik etme suçlaması için 20 yıl hapis cezası öngörülüyor.
Nijer'de Fransa karşıtı gösteri
Askeri cuntanın yönetimi ele geçirdiği Batı Afrika ülkesi Nijer'de darbenin ardından Fransa karşıtı gösteriler hız kesmeden devam ediyor. Başkentte ikinci defa kitlesel gösteriler yapıldı, Fransız Büyükelçiliği'ne taşlı saldırı düzenlendi.
Başta Fransa olmak üzere çok sayıda Batılı ülkenin kınadığı askeri darbe halk tarafından destek gördü. Fransız boyunduruğundan kurtulmayı temsil ettiği gerekçesiyle halk darbeye destek veriyor.
Ülkede sık sık Fransız karşıtı gösteriler düzenlenirken bu gösterilerde askeri cuntaya destek açıklamaları yapılıyor.
Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.
© The Independentturkish