Belarus'un askeri tatbikatı, Polonya ve Litvanya'da tansiyonu yükseltti

Belarus ordusunu, Kremlin'e karşı ayaklanan Wagner savaşçıları eğitiyor

Belarus tarafındaki askeri hareketliliğin artmasıyla Polonya, sınırın kapatılabileceğini duyurmuştu (AP)

Belarus'un Polonya ve Litvanya sınırında askeri tatbikat başlatması bölgedeki tansiyonu yeniden artırdı.

Belarus Savunma Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, tatbikatların Polonya sınırına 15, Litvanya sınırınaysa 30 kilometre uzaklıktaki Grodno şehrinde düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, tatbikatlarda motorize piyade ve tank birliklerinin yanı sıra drone'larla da çalışmalar yapıldığı ifade edildi. Faaliyetlerin ne kadar süreceğine dair herhangi bir bilgi paylaşılmadı. 

Tatbikatların gerçekleştirildiği şehir, Polonya - Litvanya sınırında yer alan yaklaşık 100 kilometre uzunluğundaki Suwalki Koridoru'na da yakın noktada.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adını Polonya'nın doğusundaki 70 bin nüfuslu Suwalki kasabasından alan koridor stratejik öneme sahip. Kremlin'e bağlı güçler tarafından buraya düzenlenecek bir saldırıyla Litvanya, Letonya ve Estonya'nın Batılı müttefikleriyle irtibatı kesilebilir. 

Belarus'un Polonya ve Litvanya sınırındaki hareketlilik, Rus paralı asker şirketi Wagner'in isyanının ardından gelmişti. 

Wagner savaşçıları, 23 Haziran'da başlayan ayaklanmada Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezi Rostov-na-Donu'daki askeri karargahı ele geçirmişti. Daha sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun 24 Haziran'da devreye girerek sunduğu gerilimi azaltma planıyla isyan sona ermişti.

Wagner lideri Yevgeni Prigojin, savaşçılarının bir kısmını Belarus'a göndermiş ve ülkenin ordusuna eğitim verileceğini duyurmuştu. Söz konusu tatbikatlarda Wagner ekiplerinin yer alıp almadığına dair bilgi paylaşılmadı.

Prigojin'in savaşçılarının Belarus'a gönderilmesinin ardından Polonya ve Litvanya da sınır güvenliklerinin artırıldığını duyurmuştu.

Paralı asker şirketiyle bağlantılı blog hesabı Grey Zone'un aktardığına göre Ukrayna sınırına 230 kilometre uzaklıktaki Belarus şehri Asipoviçı'da halihazırda 7 bin Wagner savaşçısı var. ABD merkezli haber ajansı AP, bu rakamın bağımsız olarak doğrulanamadığını bildirdi.


Independent Türkçe, Guardian, AP

DAHA FAZLA HABER OKU