2024 ABD başkanlık seçimi: Demokratlar, Kamala Harris'i Joe Biden'a tercih ediyor

Biden'ın yaşına yönelik endişeler sürerken, Demokratlar 2024 seçimiyle ilgili kararsız

(Elizabeth Frantz/Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden'ın yerini daha genç bir halefe bırakması halinde, Demokratların 2024 seçimini kazanma şansının daha yüksek olabileceğine işaret eden yeni bir anket daha yayımlandı.

The New York Times'ın Siena College işbirliğiyle yayımladığı anket salı günü açıklandı. Anket, Biden'ın yeniden aday olmasına ya da muhtemel bir kararla tekrar aday olmayıp kendi yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklemesine yönelik, Demokratların duyduğu heyecanın düşük olduğunu gösteriyor.

Yine de ikinci seçenek, ABD Başkanı Biden'ın partisinin üyeleri arasında yüzde 6 puan farkla daha popülerdi. Bu da Demokratların, Biden ismine yönelik birincil endişesinin bizzat adayın dayanıklılığı olduğuna işaret ediyor. Öte yandan bir bityeniği var: Önseçimde oy kullanacak Demokrat seçmenler arasında partinin adayı hakkında ne hissedeceğinden emin olmayanların oranı, Harris'in dizginleri ele alması durumunda hafif bir sıçrama gösteriyor. Bunun sonucundaysa önseçimlerde, partinin göstereceği adaydan en azından "tatmin" olan toplam seçmen oranı, aslında aday listesinin başında Harris'in bulunması halinde daha düşük çıkıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu da bir gerçeği net biçimde gözler önüne seren şaşırtıcı bir anket sonucu oldu: Demokrat seçmen, herhangi bir sebeple görevdeki ABD Başkanı'nın kenara çekilmesi durumunda parti sancaktarının kim olmasını istediğiyle ilgili derin bir kararsızlık içinde. Ayrıca ankette, önseçimdeki seçmeninin yaştan dolayı duyduğu endişenin, Biden'a yöneltilen tüm diğer şikayetlere kıyasla neredeyse 2'ye 1 oranla daha ağır bastığı da görüldü.

Önseçime katılacak seçmenleri arasındaki coşku, özellikle kafa kafaya yarışan adaylar açısından önemli bir faktör. Öte yandan bu coşku tam tersine, bu yarışların en başından kafa kafaya gitmesinin sebebi olarak da görülebilir. Seçmenin bugüne kadar başkanlık yemini eden en yaşlı kişiyi yeniden seçme fikrine sıcak bakmaması nedeniyle Biden'ın, muhtemel rakibi artan yasal sorunlarla boğuşurken bile, yeniden seçilme mücadelesinin başabaş geçeceği bir yere doğru gittiği düşünülüyor.

Demokrat Parti'nin 2016'daki önseçiminde Hillary Clinton'ın Bernie Sanders'ı yenmesinin ardından seçim kampanyasında coşku yaratamaması, o yıl nihayetinde Trump karşısında kaybetmesine yol açan önemli bir faktör olarak görülüyordu.

Ancak yaşıyla ilgili endişeler bir kenara bırakılırsa mevcut durumda Biden'ın, partisinin adayı olacağı neredeyse kesin. Biden'ın, Demokratların adayı olma yarışında adaylığını açıklayan iki rakibi Robert F. Kennedy Jr. ve Marianne Williamson'ın her ikisi de 50 puandan fazla farkla ABD Başkanı'nın gerisinde kalıyor.

23-27 Temmuz tarihlerinde düzenlenen NYT/Siena anketi, Demokrat Parti önseçiminde oy kullanması beklenen 296 seçmeni içeren bir alt popülasyonla yapıldı. Anketin metodolojisiyle ilgili bilgiye buradan erişebilirsiniz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU