New York Times, Ukrayna'nın Rusya topraklarına saldırırken kullandığı drone'ları inceledi

Gazete Rusya içinde düzenlenen saldırılarda Ukrayna'nın 3 tip drone kullandığını tespit etti

Ukrayna'nın Bober ve UJ-22 tipi iki drone'u (Ukrayna Savunma Bakanlığı)

ABD merkezli New York Times gazetesi, başta başkent Moskova olmak üzere Rusya içinde drone saldırılarını sıklaştıran Ukrayna'nın insansız hava aracı üretim kapasitesini masaya yatırdı.

Gazete, Ukrayna'dan Moskova'ya yüzlerce kilometre uçarak Rusya'ya karşı saldırılarda kullanılan üç drone modelini tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde Rusya'daki hedefleri vuran drone'ların, Bober, UJ-22 Airborne ve adı belirlenemeyen üçüncü bir model olduğu belirtilirken, mayısla temmuz arasında Ukrayna'dan Rusya'ya uçan drone sayısının 2022'nin tamamındaki uçuşlardan iki kat fazla olduğu aktarıldı.

Kremlin'e yönelik drone saldırısının gerçekleştiği 3 Mayıs'tan itibaren Moskova en az 6 kez Ukrayna drone'larının hedefi oldu. 

Bu saldırıların başarılı olup olmadığını tespit etmek ise güç. Ancak Ukrayna'nın bu saldırılarla geniş çaplı yıkım veya can kaybı yerine Moskova'da korku yaratmayı hedeflediğini söylemek mümkün.

Sosyal medya fenomeninden uzun menzilli drone

Ukrayna'nın uzun menzilli drone'ları hakkında kamuoyuna yansıyan bilgiler kısıtlı. Buna karşın, insansız hava araçlarının üretimi için sivil çabaların da olduğu biliniyor.

Bunlardan biri de geçen aralıkta internette savaşa destek için bağış kampanyası başlatan 23 yaşındaki sosyal medya fenomeni Ihor Laçenkov.

Ukrayna askeri istihbarat servisi GUR'dan sürpriz bir telefon alan Laçenkov'dan, "çok uzağa uçabilecek bir drone" projesi için bağış kampanyası düzenlemesi istenmiş. Laçenkov ve Telegram'daki bir milyon takipçisi de kısa süre içinde yaklaşık 500 bin dolarlık bir miktarı toplamayı başarmış.

5 ay sonra ise Laçenko takipçilerine teşekkür ederek Bober isimli daha önce görülmemiş uzun menzilli kamikaze drone'un fotoğraflarını paylaştı.

Bober daha sonra 30 Mayıs ve 24 Temmuz'da gerçekleşen saldırılar öncesinde Moskova semalarında uçarken görüntülendi.


Drone üretimi için özel sektöre teşvik

Ukrayna savunma endüstrisinin Laçenkov'unki gibi bağış kampanyalarına kısmen bağımlı olduğu biliniyor.

Ancak Ukrayna hükümeti, özel şirketlere drone üretmeleri için özel teşvikler veriyor ve bu drone'lardan elde edilen kârın çok büyük bölümünü şirketlere aktarıyor.

Bu şirketlerden biri UJ-22 tipi drone'ları üreten Ukrjet isimli şirket.

Bober'in aksine UJ-22'nin özelliklerine ilişkin bazı bilgilere ulaşılabiliyor. Bu drone'lar 6 saat boyunca havada kalabiliyor ve 800 kilometre mesafe kaydedebiliyor. Bu da Ukrayna'dan havalanan bir UJ-22'nin Moskova'ya ulaşabilmesi anlamına geliyor.

New York Times ise UJ-22'lerin Rusya içinde çekilmiş en az üç fotoğrafının gazete tarafından incelendiğine dikkat çekiyor.

Ukrayna yönetiminin geçen yıl 108 milyon dolar olan drone teknolojisine yatırım miktarını bu yıl 1 milyar dolara kadar çıkardığı biliniyor.


Independent Türkçe, New York Times, Kyiv Post

DAHA FAZLA HABER OKU