James Cameron'dan yapay zeka çıkışı: "Sizi 1984'te uyarmıştım"

Usta sinemacı, bu teknolojiden varoluşsal bir düzeyde korktuğunu itiraf etti

Cameron'ın 1984 tarihli filmi Terminatör'de, yapay zeka ürünü bilgisayar sistemi Skynet, insan ırkının büyük bölümünü yok ediyordu (Paramount Pictures)

James Cameron, yapay zekanın Hollywood'da kullanımı ve özellikle de yapay zeka tarafından üretilen senaryolar konusuna değindi. Terminatör, Titanik ve Avatar serisinin iki filmini yöneten Cameron, filmleriyle genellikle teknolojik sınırları zorlamayı seviyor. 1984 yapımı Terminatör'de yapay zekanın neredeyse tüm insanlığı yok ettiği bir gelecek hayal eden yönetmen, bu teknolojiyle doğrudan ilgileniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hollywood'da önce yazarlar sonra da oyuncular "yapay zekanın yaratıcı meslekler için varoluşsal bir tehdit oluşturduğu" uyarısında bulunarak greve gitmişti. Yapay zekanın film yapım sürecindeki yerine ilişkin tartışmalar sürerken Cameron, CTV News'a verdiği yeni röportajda bu konuya değindi.

Yapay zekanın ilgi çekici bir senaryo yazabileceğine şüpheyle yaklaşan sinemacı, bu teknolojiden çok daha varoluşsal bir düzeyde korktuğunu ifade etti. 

"Kesinlikle onlarla aynı endişeleri paylaşıyorum" diyen 68 yaşındaki yönetmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sizi 1984'te uyarmıştım! Ve siz dinlemediniz. Parayı takip etmelisiniz. Bu şeyleri kim inşa ediyor? Ya pazarlama hisselerine hükmetmek için yapıyorlar, peki siz ne öğretiyorsunuz? Açgözlülük. Ya da savunma amaçlı yapıyorsunuz, yani paranoya öğretiyorsunuz. Bence yapay zekanın silah haline getirilmesi en büyük tehlike.

Gerçekten iyi olmadığı sürece yapay zekanın kendisi için senaryo yazmasını kesinlikle istemediğini vugulayan Cameron, sözlerini şöyle sürdürdü:

20 yıl bekleyelim ve eğer bir yapay zeka, en iyi senaryo dalında Oscar kazanırsa, bence onları ciddiye almalıyız.

"Bence mesele kimin yazdığı değil" diyen Kanadalı sinemacı, şu ifadeleri kullandı:

Bu bir 'iyi bir hikaye mi' sorusudur. Ben şahsen bedensiz bir zihnin, hayat hakkında, aşk, yalan söylemek, korku ya da ölümlülük hakkında bedenli zihinlerin söylediklerini bir araya getirip kelime salatası haline getirdikten sonra kusabileceğine inanmıyorum.


Independent Türkçe, ScreenRant, CTV News

DAHA FAZLA HABER OKU