PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 9 Temmuz 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Senegal Devlet Başkanı Sall, adaylık konusunda geri adım attı

Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, aylarca süren spekülasyonlara son vererek, gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı.

Başkan Sall yaptığı açıklamada, "Anayasa bana bunu yapma hakkını vermesine rağmen, kararım 2024 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmamaktır" dedi.

2012'de iktidara gelen Sall, 2019'da yeniden seçildi. 2016 yılında yapılan anayasa değişikliği kapsamında 2 dönem sınırı getirildi.

Sall destekçileri seçimlerde üçüncü defa aday olabileceğini savunurken muhalefet kanadı buna karşı çıktı.

Senegal muhalefeti üçüncü dönem için adaylığın anayasaya aykırı olacağını söyleyerek sokaklara çıkmış, protestolarda çatışmalar çıkmış ve can kayıpları yaşanmıştı.

Protestolara öncülük yapan muhalefet lideri Ousmane Sonko geçen ay gençleri tahrik ettiği gerekçesiyle iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.


Güney Sudan tarihinde ilk defa seçime gidiyor

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, bağımsızlıktan sonra hiç seçimin yapılmadığı Güney Sudan'da planlandığı gibi 2024'te seçime gidileceğini duyurdu.

2023 yılında yapılması planlanan seçimler geçiş döneminin uzatılması sebebiyle 2024 yılına ertelenmişti. Kiir, seçimlerin kesin olarak yapılacağını ve başkanlık için aday olacağını açıkladı. Kiir'e karşı henüz kimse adaylığını açıklamadı.

Güney Sudan, bağımsızlığını elde ettiği 2011'den bu yana Kiir tarafından yönetiliyor. Başkan yardımcısı Riek Machar'ın 2013 yılında darbe teşebbüsü iddiasıyla görevden almasının ardından ülke iç savaşa sürüklenmişti.

Uzun yıllar süren savaşın ardından 2018 ve 2022'de taraflar barış anlaşmasına imza atsa da çatışmalar bir türlü durdurulamadı. Bu sebeple Güney Sudan yıllardır hem ekonomik hem de siyasi krizlerle mücadele ediyor.


Kenya-Somali sınırının açılışı yeniden ertelendi

Kenya ile Somali arasındaki sınır kapısı iki ülke arasındaki bağları normale döndürmek ve güçlendirmek amacıyla temmuz ayında yeniden açılacaktı.

Kenya İçişleri Bakanı Kithure Kindiki yaptığı açıklamada, sınır kasabalarındaki terör saldırılarından ötürü sınır kapılarını açmayı ertelediklerini duyurdu.

Geçen ay yaşanan Eş-Şebab saldırıları sonrası planı durduklarını aktardı. Haziran ayında Eş-Şebab tarafından yapılan 10 saldırıda toplam 12 kişi hayatını kaybetti. 

İki ülke arasındaki sınır noktaları güvenlik sorunu nedeniyle 2011 yılında kapatıldı. 2011 yılında Eş-Şebab'a karşı mücadele için Kenya'nın Somali'ye destek amacıyla asker göndermesi sonrası Eş-Şebab Kenya'ya karşı saldırı başlattı.

Eş-Şebab 2015 yılında Kenya'daki bir üniversiteye saldırı düzenleyip 130'dan fazla öğrenciyi katletti. Bu olaydan sonra sınır güvenliği üst seviyeye çıkartıldı.


Sudan'da çatışmalardan dolayı 3 milyon kişi göç etti

Sudan'daki çatışmalar nedeniyle üç aydan kısa bir sürede yaklaşık 3 milyon insan ülke içinde ve çevre ülkelere göç etti.

Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) son rakamlarına göre, 2,2 milyondan fazla ülke içinde göç ederken, yaklaşık 700 bin kişi komşu ülkelere kaçtı.

Sudan'da yerinden edilen insanların yüzde 67'sini başkent Hartum'dan kaçanlar oluşturuyor. Sudan'dan farklı ülkelere göç edenlerin yarısına yakını Mısır'a kaçtı.

Çad, Güney Sudan, Etiyopya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne göç eden çok sayıda Sudanlı bulunuyor.

Sudan nüfusunun yaklaşık yarısına tekabül eden 24,7 milyon insan acil insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Uluslararası örgütler, güvenli ve garantili insani koridorları sağlamak ve ulaşılması zor bölgelerdeki insanlara yardım ulaştırılmasını sağlamak için kalıcı bir ateşkes ve bürokratik engellerin kaldırılması çağrısı yapıyor.


Kenya'da yıllar sonra ağaç kesme yasağı kaldırıldı

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, zor durumdaki ekonomiyi canlandırmak amacıyla altı yıllık ağaç kesme yasağının kaldırıldığını duyurdu.

Ruto, "Önümüzdeki 10 yıl içinde 15 milyar ağaç yetiştireceğiz ve 10,6 milyon hektar bozuk orman ve otlak alanını restore edeceğiz" dedi.

Sadece olgun ağaçların hasat edileceğini ve yerine eşit sayıda fidan dikileceğini vurguladı. Karar, potansiyel ekonomik yararları nedeniyle birçok kişi tarafından övülse de artan ağaç kesme faaliyetlerinin çevresel etkilerine dair endişeler doğuruyor.

Kenya'da ağaç kesme yasağı önceki devlet başkanı Uhuru Kenyatta tarafından hayata geçirilmişti. Yasak sırasında hükümet, ağaçlandırma çabalarına odaklandı ve orman korumanın önemi konusunda farkındalık yaratmak için programlar başlattı.

Öte yandan ahşap endüstrisi ciddi bir darbe aldı ve çalışanları için ekonomik sıkıntılar baş gösterdi. Kenya ormancılık alanında Afrika'nın önde gelen ülkelerinden biri.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU