ABD ordusu envanterindeki son kimyasal silahları da imha etti

Kimyasal silahların imha edilmesine ilişkin anlaşma 1997'de imzalanmıştı

ABD ordusu kimyasal silahlarını beton sığınak şeklinde inşa edilmiş depolarda stokluyordu (Reuters)

ABD ordusu, envanterinde kalan son kimyasal silahları da imha etti. On yıllar süren kimyasal silahların imha edilmesi planının ardından Kentucky ve Colorado'da yer alan ABD ordusuna ait depolardaki sarin gazı yüklü füzeler yok edildi.

Soğuk Savaş'ın sonunda 30 bin tonluk kimyasal silah stoğuna sahip olan ABD'nin bunları tamamen yok etmesinin, dünya çapında silah kontrolü çabaları için de önemli dönüm noktalarından biri olması bekleniyor.

İmha işlemi 1997'de 193 ülke tarafından imzalanan Kimyasal Silahlar Sözleşmesi kapsamında gerçekleşti. Anlaşma uyarınca ABD yönetiminin 30 Eylül'e kadar süresi bulunuyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İmha edilen kimyasal cephaneliğin 1940'lardan bu yana Kentucky ve Colorado'daki depolarda tutulduğu ve envanterdeki 51 bin M55 tipi füzenin sonuncuları olduğu bildirildi.

Askeri uzmanlar, ABD'nin imha işlemiyle birlikte anlaşmayı imzalamayan ülkelere bu tip silahların savaş sahasında artık kabul görmeyeceği mesajını ilettiğini düşünüyor.

İmha işleminin yapıldığı tesisin müdürü Kim Jackson, "Görevi tamamlama şeklimiz gurur duyduğumuz şeylerden biri. Amerika Birleşik Devletleri'nin çıkarları için görevi tamamladık" ifadelerini kullandı.

Kimyasal silahlar savaş sahasında ilk olarak I. Dünya Savaşı sırasında kullanılmış ve en az 100 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Cenevre Konvensiyonu'yla birlikte kullanımı yasaklansa da, birçok ülke imha anlaşması imzalanana kadar kimyasal silah stoklamaya devam etmişti.


Colorado'nun Pueblo bölgesindeki kimyasal silah deposundaki silahların imhasına 2016'da başlandığı ve toplam 2 bin 600 ton hardal gazının imha edildiği belirtildi.

Kentucky'deki depodaysa hardal gazının yanı sıra VX ve sarin sinir gazının bulunduğu ve imha işleminin 2019'da başladığı ifade edildi.

İmha işlemi sırasında silahların fünye ve patlayıcı maddeleri robotik cihazlarla çıkarıldı ve hardal gazı sıcak suyla etkisiz hale getirilerek tepkimeye girmemesi için yakıcı bir solüsyonla karıştırıldı. Daha sonra elde kalan ürünlerse mikroplarla dolu tanklarda parçalandı. Top mermileri ve füzelerse 538 derece sıcaklıkta dezenfekte edilerek hurda metal olarak geri dönüşüme gönderildi.


Independent Türkçe, AP, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU