Keseli hayvanlar, insandan daha çok evrimleşmiş

"Araştırma, keseli hayvanlara daha fazla ışık tutuyor ki bu çok heyecan verici"

Bilimsel adı Phascolarctos cinereus olan koalalar, otobur ve ağaçta yaşayan bir keseli memeli türü (Pixabay)

Yeni bir çalışma, kangurular ve koalalar gibi keseli memelilerin, yavrulama mekanizması açısından daha uzun bir evrimsel geçmişe sahip olduğunu gösterdi.

Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nden Heather White ve meslektaşları, keseli hayvanların insan gibi plasentalı memelilerden daha fazla evrimleştiğini tespit etti.

Modern bilim, keseli hayvanlarla plasentalıların yaklaşık 160 milyon yıl önce ortak bir atadan evrimleştiğini kabul ediyor.

Öte yandan hakemli bilimsel dergi Current Biology'de yayımlanan yeni bulgular, plasentalı memelilerin gelişiminin ortak atalarınınkine daha yakın olduğunu ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Plasentalı memeliler, kendi içlerinde birbirinden farklı bir dizi gelişim taktiğine sahip. Örneğin, insan bebekleri doğumda neredeyse çaresiz durumdayken, zebra tayları birkaç saat içinde yürümeye başlayabilir.

Ancak bu memelilerin hiçbiri, doğduğunda bir keseli yavrusu kadar olgunlaşmamış durumda değil. Zira keseliler, aslında fetüs benzeri embriyolar doğuruyor. Bu embriyolar doğum kanalından annelerinin keselerine tırmanıyor ve gelişmeyi orada tamamlıyor.

Yeni araştırmada White ve meslektaşları, hangi yavru gelişim taktiğinin daha fazla evrimsel süreçten geçtiğini merak etti.

Araştırmacılar, bunun cevabını bulmak için gelişiminin çeşitli aşamalarındaki plasentalı memelilerin ve keseli hayvanların kafataslarını inceledi. Toplamda 165 memeli kafatasının üç boyutlu görüntüleri oluşturuldu.

İncelenen canlılar arasında 22 türden hayvan yer alıyordu. Söz konusu canlıların olgunluk seviyeleri ise cenin halinden yetişkinliğe kadar uzanıyordu.

Bu analiz sonucunda keseli hayvanlar ve plasentalı memeliler arasındaki gelişim farklılıkları, varsayımsal ortak ataları için önceden oluşturulmuş bilimsel modellerle karşılaştırıldı.

Plasentalıların kafatası gelişimi, memelilerin atasınınkine daha çok benziyordu. Bu da araştırmacıları, ortak atanın yavrularının plasentalı memeliler gibi geliştiğini ve kesede gelişim taktiğinin sonradan ortaya çıktığını düşünmeye sevk etti.

Diğer bir deyişle araştırma ekibi, keseli hayvanların ortak atadan ayrıldıkları zamandan bu yana plasentalı memelilerden daha fazla evrimleştiği sonucuna vardı.

Livescience'a konuşan White, "Araştırma, keseli hayvanlara daha fazla ışık tutuyor ki bu çok heyecan verici" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Livescience, How Stuff Works

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU