ChatGPT'nin yaratıcısı Sam Altman, şimdi de saykodelik uyuşturuculara el attı

Akıl sağlığı sorunlarının saykodelik maddelerle tedavi edilmesi amaçlanıyor

Saykodelik maddelerin tedavi amaçlı kullanımı, Silikon Vadisi'nin son dönemdeki yeni gözdesi (Unsplash) 

Son dönemde gündemden düşmeyen sohbet botu ChatGPT'yi üreten OpenAI'ın CEO'su Sam Altman, şimdi de saykodelik uyuşturucularla terapi yöntemlerini birleştirerek yeni bir devrime imza atmak istiyor.

Altman, akıl sağlığı sorunlarının ve uyuşturucu bağımlılığının tedavisinde MDMA ve psilosibin gibi maddelerin kullanılmasını hedefleyen Journey Colab adlı start-up'ın kurul başkanlığını üstlendi. 

MDMA, genellikle "ekstazi" olarak da bilinen bir psikoaktif madde. Halüsinojen etkilere sahip psilosibin de psylocybe türü mantarlardan elde ediliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Silikon Vadisi'ndeki şirket, lüks rehabilitasyon kliniği All Points North'la işbirliği yaparak, saykodelik uyuşturucuların tedavi amacıyla kullanıldığı projeler üretecek.

Altman, ülkenin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a açıklamasında, MDMA'in travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) tedavisinde kullanılmasıyla ilgili araştırmalarla ilk karşılaştığında, bunların "gerçek olamayacak kadar iyi" olduğunu düşündüğünü söyledi.

OpenAI'ın CEO'su, saykodelik maddelerin tedavi amacıyla kullanılmasına dair birçok soru işareti olduğunu belirterek, şunları söyledi: 

Henüz kimsenin, bunun ekonomik anlamda mantıklı olup olmadığını veya insanlar için iyi ve güvenli bir deneyimin nasıl sağlanacağını çözdüğünü zannetmiyorum. Journey'nin bu yeni yaklaşımla gerçekten işe yarayan bir şey keşfedebileceğini umuyorum.

Journey'nin CEO'su Jeeshan Chowdhury ise MDMA ve psilosibinle klinik deneyler yapan firmalarla anlaşarak, All Points North rehabilitasyon merkezinde bunlarla ilgili tedavi çalışmaları yürüteceklerini söyledi. 

Chowdhury, proje kapsamında saykodelik maddelerle talep üzerine özel tedavi hizmeti sağlayan bir şirkete dönüşmeyi hedeflediklerini belirtti. Proje, toplamda Silikon Vadisi'nden 15,7 milyon dolar yatırım aldı.  

Cleveland Clinic'ten psikiyatrist Brian Barnett ise son dönemde saykodelik uyuşturuculara artan rağbetin, halihazırda psikiyatride kullanılan ilaçların istenmeyen yan etkilerinden ve tedavi yöntemlerinde yenilikçi yaklaşımlar gösterilmemesinden kaynaklandığını savundu. 


Independent Türkçe, Washington Post, Crunchbase

DAHA FAZLA HABER OKU