ABD Genelkurmay Başkanı Milley: Ukrayna'nın bu yıl savaşı kazanması çok zor

"Bu önemli olduğu kadar gerçekten çok zor bir askeri görev"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyonla başlayan savaş, Donetsk'teki Bahmut'ta yoğunlaşmış durumda (AFP)

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Ukrayna'nın bu yıl savaşı kazanmasının çok zor olduğunu söyledi.

Milley, ABD merkezli haber sitesi Defense One'a verdiği söyleşide, Ukrayna ordusunun Kremlin'e bağlı güçleri topraklarından tamamen atmasının çok düşük ihtimal olduğunu savunarak, "Bu yıl için yakın vadede bunun başarılabileceğini sanmıyorum" dedi.

Cuma günü yayımlanan söyleşide Milley, şu ifadeleri kullandı:

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna'nın hedefinin Rus işgali altındaki topraklarda yer alan tüm düşmanları atmak olduğunu birçok kez açıkça ifade etti. Bu önemli olduğu kadar gerçekten çok zor bir askeri görev. Hâlâ Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarında bulunan yüzbinlerce Rus var. Yapılamaz demiyorum. Sadece bunun çok zor bir görev olduğunu söylüyorum.

Milley, dün katıldığı Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'ndeki konuşmasında da Rus birliklerinin iyi eğitimden geçmediğini savunarak, özellikle Buça civarındaki Rus askerlerin "katliamdan geçtiğini" söylemişti.  

Orgeneral, söyleşisinde Kiev yönetiminin taleplerine rağmen ABD'nin göndermediği uzun menzilli Ordu Taktik Füze Sistemi'yle (ATACMS) ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milley, ABD'nin elinde az sayıda ATACMS olduğunu, bu nedenle söz konusu füzelerin Ukrayna'ya gönderilmesine dair bir karar bulunmadığını belirtirken, ileriye dönük bir tahmin yapamayacağını da söyledi. 

Öte yandan 2014-2017'de ABD'nin eski Avrupa Kuvvetleri Komutanı olan Ben Hodges, Kiev yönetimine ATACMS gönderilmemesinin hata olduğunu savundu. 

Defense One'a konuşan Hodges, Kiev ordusunun bu füzelerle Kırım'da yer alan Rus donanmasının Karadeniz Filosu'nun üssünü vurabileceğine dikkat çekerek, Washington'ın Kremlin'le gerginliği daha da artırmaktan çekindiği için füzeleri göndermediğini ileri sürdü.


Independent Türkçe, Defense One, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU