BM: Rusya ve Ukrayna, savaş esirlerini yakaladığı yerde öldürüyor

Raporda, iki taraftan da tutsak düşen askerlerin işkence gördüğü savunuldu

Putin'in geçen yıl verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta çatışmalar, Donetsk'teki Bahmut'ta yoğunlaşmış durumda (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya ve Ukrayna'nın savaş esirlerine yerinde infaz uyguladığını öne sürdü.

BM İnsan Hakları Takip Misyonu Başkanı Matilda Bogner, cuma günü yaptığı açıklamada, geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan savaşta şimdiye dek Ukrayna'nın tutsak düşen ve savaş dışı kalmış 25 Rus askerini yakaladığı yerde öldürdüğünü iddia etti

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de konuşan BM yetkilisi, Rusya'nın da aynı şekilde 15 Ukraynalı askeri öldürdüğünü ileri sürdü. 

Bogner, bu yerinde infazlardan 11'inin Donetsk'teki Bahmut cephesinde savaşan Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'na ait savaşçılar tarafından gerçekleştirildiğini iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca BM'nin cuma günü yayımladığı raporda, iki ülkenin de esir aldığı savaşçılara işkence yaptığı da savunuldu. Rapor, savaşta tutsak düşen 400 askerle görüşerek yazıldı.

BM yetkililerinin konuştuğu ve kimliği açıklanmayan bir Rus savaş esiri, Ukraynalı askerlerin sorguda kendisine 6 kez elektroşok verdiğini öne sürdü. 

Ayrıca bazı Ukraynalı askerlerin, Rus savaş esirlerini "Buça katliamının öcünü almak için" ağır şekilde dövdüğü de bildirildi.

Raporda, Ukraynalı savaş esirlerinin de benzer iddialarına yer verildi. Buna göre tutsak düşen Ukraynalı askerler, Rus savaşçılar tarafından kürekle dövüldüklerini, bıçaklandıklarını, aç bırakıldıklarını ve elektroşokla işkence gördüklerini öne sürdü. 

Kimliği paylaşılmayan Ukraynalı bir esir, "Bazı arkadaşlarım dişlerini ve parmaklarını kaybetti. Burunları ve kaburgaları da kırıldı" dedi. 
 


BM'nin çalışması Kiev yönetiminden tepki topladı. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada rapor için "Sorumluluğu saldırının mağduruna yüklemek kabul edilemez" dendi. Ukrayna Parlamentosu'nun insan hakları komiseri Dmitro Lubinets de ülkesinin uluslararası hukuka uygun davrandığını savunarak, BM'den iddiaları için kanıt göstermesini talep etti. 

Lubinets ayrıca BM yetkilisi Bogner'le defalarca görüştüğünü ama iddiaların hiç gündeme getirilmediğini de ileri sürdü. 

Kremlin ise rapora dair henüz açıklama yapmadı.



Independent Türkçe, AFP, Axios, Kyiv Independent

DAHA FAZLA HABER OKU