QAnon Şamanı'nın cezaevinden erken tahliye edildiği ortaya çıktı

Bir rehabilitasyon merkezine aktarılan Chansley'nin mayısta tamamen serbest kalması bekleniyor

QAnon Şamanı lakaplı Jacob Chansley, karar duruşmasında eylemlerinin "savunulamaz" olduğunu söylemişti (AP)

ABD'de Ocak 2021'de gerçekleşen Kongre baskınının en bilinen yüzlerinden biri olan "QAnon Şamanı" lakaplı Jacob Chansley'nin tutulduğu cezaevinden tahliye edildiği ortaya çıktı.

Chansley'nin Phoneix kentindeki bir rehabilitasyon merkezine alındığı ve buradan da 25 Mayıs'ta tamamen serbest bırakılacağı belirtildi. 

Kasım 2021'de 41 ay hapis cezasına çarptırılan Chansley'nin normal şartlarda Temmuz 2023'te serbest kalması bekleniyordu. Yapılan ceza indiriminde QAnon Şamanı'nın cezaevindeki iyi halinin etkili olduğu düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chansley büyük oranda kafasına taktığı boynuzlu şapka ve yüzündeki boyalar nedeniyle Kongre baskınının en dikkat çekici ismine dönüşmüş ve yargılanan bin kişi arasında en çok medya ilgisi çeken sanık olmuştu.

Chansley dış görünüşün yanı sıra, Senato salonuna girmeyi başaran birkaç göstericiden biri olmuştu. Savcılık, Chansley'nin kürsüye çıkarak kendi fotoğraflarını çektiğini, polis kendisini kürsüden inmesi için uyarınca da "Mike Pence bir haindir" diye bağırdığını öne sürmüştü. Chansley'nin ayrıca kürsüde bulunan bir kağıda, "Sadece zaman meselesi. Adalet geliyor!" yazdığı belirtilmişti.

Chansley karar duruşmasında, eylemlerinin savunulamaz olduğunu belirterek bir bahanesi bulunmadığını söylemişti. 

QAnon Şamanı mahkemede, "Ben tehlikeli bir suçlu değilim. Ben vahşi bir adam değilim. Ayaklanmacı değilim. Kesinlikle yerel bir terörist değilim. Birlikte hapis yattığım suçlularla hiçbir benzerliğim yok" ifadelerini kullanmıştı.

33 yaşındaki eski bir donanma mensubu olan Chansley, 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınının sembol ismi olmuş ve ardından açılan davada 'resmi bir işlemi engellemek' suçundan 41 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Chansley'nin lakabını aldığı QAnon, eski ABD Başkanı Trump'ın 'şeytana tapan pedofil bir elit gruba karşı mücadele yürüttüğünü' savunan bir komplo teorisi. İnternet üzerinden örgütlenen ve bu komplo teorisine inanan yüzlerce kişi 6 Ocak Kongre baskınını gerçekleştirmişti.


Independent Türkçe, CBS News, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU