Bilim insanları az uyumanın etkilerini gidermenin yolunu buldu

Yeterince egzersiz yapmak, "gece iyi uyumamanın zararlı etkisini kısmen telafi edebilir"

(Unsplash)

90 binden fazla yetişkinin değerlendirildiği yeni bir çalışmaya göre egzersiz yapmak, çok az ya da çok uzun süre uyumanın olumsuz etkilerinin bir kısmını giderebilir.

Aralarında Çin'deki Guangzhou Tıp Üniversitesi'nden isimlerin de bulunduğu araştırmacılar, önceki çalışmaların hem yeterli egzersizin hem de sağlıklı uykunun beklenen yaşam süresini uzatabileceğini ortaya koymasına rağmen, fiziksel aktivitenin sağlığı geliştirmek için uyku süresiyle nasıl etkileşime girdiğinin belirsizliğini koruduğunu söyledi.

Yakın zamanda European Journal of Preventive Cardiology adlı akademik dergide yayımlanan yeni araştırma, Birleşik Krallık'ta 2013 ile 2015 arasında bir hafta boyunca ivme ölçer bileklik takan 40 ila 73 yaşındaki 92 bin 221 yetişkinin üzerindeki ortak etkileri inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları gece başına uyku süresini kısa (6 saatten az), normal (6 ila 8 saat) veya uzun (8 saatten fazla) olarak sınıflandırarak fiziksel aktivite verilerini düşük, orta veya yüksek diye ayırdı.

7 yıllık medyan takip süresince, 1074'ü kardiyovasküler hastalıklardan ve 1871'i kanserden olmak üzere 3 bin 80 katılımcı hayatını kaybetti.

Düşük miktarda egzersiz yapanlarda kısa uyku yüzde 16, uzun süreli uykuysa yüzde 37 oranında tüm nedenlere bağlı ölüm riskinde artışla ilişkilendirildi.

Bilim insanları, orta düzeyde egzersiz yapan ve çok az uyuyan katılımcılarda tüm nedenlere bağlı ölüm olasılığının yüzde 41 arttığını kaydetti.

Ayrıca, yüksek miktarda egzersiz yapanlarda uyku süresinin ölüm riskiyle bağlantılı olmadığını tespit ettiler.

Bilim insanları, düşük egzersiz yapıp kısa uyuyanların kalp hastalığından ölüm riskinin yüzde 69 arttığını ve egzersiz orta veya yüksek düzeye çıktığında bu riskin ortadan kalktığını söyledi.

Guangzhou Tıp Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Jihui Zhang, "Bulgularımız, hem fiziksel aktiviteyi hem de uyku süresini hedefleyen sağlığı geliştirme çabalarının, orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerde erken ölümü önlemede veya geciktirmede tek bir davranışa odaklanmaktan daha etkili olabileceğini gösteriyor" dedi.

İdeal bir senaryoda, insanlar her zaman sağlıklı miktarlarda uyuyup fiziksel aktivite yapar. Bununla birlikte, çalışmamız yeterli egzersiz yapmanın gece iyi uyumamanın zararlı etkisini kısmen telafi edebileceğini gösteriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU