Uzmanlar uyardı: Evden çalışma patronlarda "üretkenlik paranoyası" yaratabilir

Gözetleme yazılımları hatalı veriler elde edilmesine yol açıyor

Üretkenlik algısındaki farklılıklar, en çok işverenle çalışan arasındaki güven ilişkisini zedeliyor (Unsplash)

Uzmanlar, pandemiyle birlikte gündeme gelen evden çalışma sisteminin patronlarda "üretkenlik paranoyasına" yol açtığını söyledi.

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e konuşan uzmanlar, bu sorundan hem çalışanların hem de işverenlerin mustarip olduğunu belirtti.

Buna göre söz konusu durum, evden çalışma modelinde işverenlerle çalışanların üretkenliğe dair görüş farklılıklarından kaynaklanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşverenler, evden çalışan personelin aslında ofistekine kıyasla daha az verimli olduğunu savunuyorken, işçiler de sürekli patronları tarafından gözetlenip denetlendikleri endişesini taşıyor.

ABD'deki Şikago Üniversitesi'nden Ayelet Fischbach, teknolojinin işyerindeki iletişim biçimlerini ve güven ilişkilerini değiştirdiğini belirterek, şunları söyledi:

Aslında işverenler, gözlerinin önünde olan çalışanlara güvenir. Güven sosyal ilişkiler sonucunda oluşur. Tanıdığımız kişilere ya da fiziksel veya toplumsal açıdan kendimize yakın gördüğümüz kişilere güveniriz. Teknoloji, aynı fiziksel alanı paylaşmadığımız kişilerle bağlantı kurmamızı sağlayarak bunu değiştirmeye çalıştı. Ancak bu durum büyük bir engel de oluşturuyor çünkü beyinlerimiz uzaktaki kişilere güvenecek şekilde çalışmıyor.

Birleşik Krallık merkezli haftalık haber dergisi The Economist de geçen yıl yayımladığı sayısında 2023'ün üretkenlik paranoyası yılı olacağını yazmıştı.
 


Firmalarsa üretkenlik endişelerinin yarattığı sorunları çözmek için evden çalışan personeli denetleyebilecekleri yazılımlar kullanıyor.

Microsoft'tan Jared Spataro, şirketlerin başvurduğu gözetleme yazılımlarının güveni zedeleyebileceğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

Verimliliği bilgisayar faresinin hareketleriyle ölçmek, güneş saatini kronometre olarak kullanmaya benziyor. Gözetleme yazılımları hatalı veriler elde edilmesine yol açtığı gibi, kaybedildiğinde yeniden kazanılması son derece zor olan, kurumsal başarının önemli unsurlarından güveni de zedeliyor.

Meksika'daki Otonom Teknoloji Enstitüsü'nden Jose Maria Barrero ise işverenle çalışan arasındaki perspektif farkını şöyle değerlendirdi:

İşçilere neden evden çalıştıklarında daha üretken hissettiklerini sorduğumuzda, bunun temel sebebinin ofise gitmedikleri için zaman ve paradan tasarruf etmeleri olduğunu söylüyorlar. Yöneticilerininse bu kazancı anlaması zor. Bunun yerine çalışanı bütün gün karşılarında göremedikleri için sinirleri bozuluyor.



Independent Türkçe, El Pais, The Economist 

DAHA FAZLA HABER OKU