Harvey Weinstein'in tecavüz ettiği kadın, kimliğini açıklayıp sessizliğini bozdu

Evgeniya Çernişova, gözden düşmüş Hollywood film yapımcısının kendisine tecavüz ettiği için 16 yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından kamuoyuna konuşuyor

Harvey Weinstein, 4 Ekim 2022'de Kaliforniya'nın Los Angeles şehrindeki Clara Shortridge Foltz Ceza Adaleti Merkezi'nde bir duruşmada (Etienne Laurent/AFP)

Harvey Weinstein'in bir kurbanı yeni bir röportajda açıkça konuştu. Kurbanın tanıklığı, gözden düşmüş sinema patronunun daha fazla cinsel saldırı suçlamasından hüküm giymesi için hayati bir rol oynamıştı.

70 yaşındaki Weinstein, duruşma ve cezanın belirlenmesi boyunca Jane Doe 1 olarak bilinen Evgeniya Çernişova'ya tecavüz etmekten suçlu bulunduktan sonra perşembe günü 16 yıl daha hapis cezasına çarptırıldı.

43 yaşındaki Çernişova, The Hollywood Reporter'a verdiği röportajda, kimliğini açıklaması yönünde kendisini kızının cesaretlendirdiğini ve saklanmaktan yorulduğu için bunu yaptığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski oyuncu ve model The Hollywood Reporter'a, "Hayatımı geri istiyorum. Ben Evgeniya, tecavüze uğradım. Bu benim hikayem" diye konuştu.

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki bir mahkeme salonunda yargıç, gözden düşmüş Hollywood film yapımcısının hayatının geri kalanını hapiste geçirmesini neredeyse kesinleştirirken Weinstein merhamet için yalvardı.

Weinstein halihazırda New York'ta, 2020'de bu yargı alanında tecavüz ve cinsel saldırıdan suçlu bulunduktan sonra çarptırıldığı 23 yıllık hapis cezasını çekiyordu.

2013'te Beverly Hills'te Çernişova'nın otel odasına zorla giren Weinstein, kadına yönelik üç tecavüz ve cinsel saldırı suçlamasından jüri tarafından aralıkta suçlu bulunmuştu. 

Çernişova'nın cesur ifadesi, kovuşturma için kritik rol oynadı. Çünkü jüri, aynı duruşmada Weinstein'i bir masaj terapistine cinsel saldırı suçundan beraat ettirmiş ve başka iki kadını içeren suçlamalarla ilgili karara varamamıştı.
 

Evgeniya
43 yaşındaki Evgeniya Çernişova, yargıcın Harvey Weinstein'i tecavüz ve diğer cinsel suçlardan 16 yıl hapis cezasına çarptırmasının ardından açıkça konuşuyor (Evgeniya Chernyshova/Instagram)

 

Perşembe günkü karar duruşması sırasında Çernişova, yargıca hitaben şunları söyledi:

O geceden önce çok mutlu ve kendinden emin bir kadındım. Kendime ve Tanrı'yla olan ilişkime değer verirdim. Geleceğim için heyecanlıydım. Sanık bana vahşice saldırdıktan sonra her şey değişti. Hasarı telafi edecek kadar uzun bir hapis cezası yok.

Çernişova, The Hollywood Reporter'a, 2017'de tecavüz olayını polise bildirdikten sonra hikayesini diğer kurbanlarla paylaşmasını ve arkadaşlarına neler yaşadığını anlatmasını neyin engellediğini anlattı.

Bunun çocuklarımı korumak için iyi bir karar olduğunu düşündüm. Ama bu benim için korkunç bir karardı çünkü herkesten koptum. Bu cehennemi tek başına yaşamak doğru değil.

Çernişova, Weinstein'le sadece, 2013'teki cinsel saldırıdan önce Roma'daki bir film festivalinde ayaküstü tanıştığını söyledi.

Oscar haftasında Mr. C. Beverly Hills Hotel'de kalan Çernişova, resepsiyondan gelen telefonda alt katta bir misafiri olduğu söylendiğinde kıyafetlerini değiştirmek için odasına geri dönmüştü.

Eski oyuncu ve model, The Hollywood Reporter'a verdiği röportajda, Weinstein'in telefonu aldığını ve onunla konuşması gerektiğini söylediğini, ardından otel odasının kapısında göründüğünü ve kendisini içeri almasını istediğini belirtti.

Çernişova, hemen tehlikede hissetmediğini ama sonra Weinstein'in ceketini çıkardığını ve sinirlenmeye başladığını söyledi.

Çernişova, eğlence haber sitesine "Sanki bir şey oldu, bakışları değişti" dedi.

Bir şeylerin yanlış olduğunu fark ettim.

O dönem evli olan Çernişova, kendisine saldırmaktan caydırmak için Weinstein'e evlilik yüzüğünü ve çocuklarının fotoğraflarını gösterdiğini söyledi.

Ama Çernişova'nın anlattığına göre Weinstein onun itirazlarını görmezden geldi ve onu yatak odasına sürükleyip ona saldırdı.

Çernişova, o zamandan beri depresyonla mücadele ettiğini, kocasından ayrıldığını ve daha sonra kocasının öldüğünü söyledi.

Eylül 2017'de kızıyla yaptığı cinsel saldırı konuşmasında Çernişova, her ikisinin de deneyimlerini polise bildirmek için bir anlaşma yaptıklarını belirtti.

Ertesi ay, The New York Times ve The New Yorker, Weinstein'in onlarca yıldır süren cinsel tacizleriyle ilgili bomba etkisi yaratan haberlerini yayımladı.
 

Weinstein
Harvey Weinstein, Evgeniya Çernişova'ya cinsel saldırıda bulunduktan bir yıl sonra, 2014 Oscar töreninde (AP)

 

Los Angeleslı tecrübeli bir dava avukatı olan Dave Ring'i tuttuktan sonra Çernişova, saldırıyı Los Angeles Polis Departmanı (LADP) dedektiflerine bildirdi.

Weinstein'in Ocak 2020'de New York'ta cinsel saldırı suçlamasıyla yargılanmasının ilk gününde, LAPD ona Çernişova'ya tecavüz ve cinsel saldırı suçlamalarını yöneltti.

Çernişova, The Hollywood Reporter'a, Weinstein'in avukatları onu taciz etmeye ve aşağılamaya çalıştığı için duruşmada ifade vermenin "acımasızca" olduğunu söyledi.

Çernişova röportajda, Weinstein'in suçlu bulunduğu kararlarının aralıkta açıklandığını duyduktan sonra nasıl gözyaşlarına boğulduğunu anlattı.

Daha sonra The Associated Press'e konuşan jüri üyeleri, Çernişova'nın tanık kürsüsündeki soğukkanlılığının, hemfikir olmayan grubun Çernişova'nın suçlamaları üzerinde fikir birliğine varmasını sağlamada çok önemli olduğunu söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU