ABD'de mahkeme, Biden'ın el koyduğu 7 milyar dolarlık Afgan rezerviyle ilgili kararı açıkladı

"Washington, Taliban'ı tanımıyor, biz de tanıyamayız"

11 Eylül saldırılarında 25 binden fazla kişi yaralanmıştı (Reuters)

ABD'de mahkeme, 11 Eylül saldırılarından etkilenenlerin, Afganistan Merkez Bankası'na ait olan ve Washington yönetiminin el koyduğu 7 milyar dolardan paylarına düşeni alamayacaklarına kadar verdi.

New York'un Manhattan bölgesindeki mahkemeden Yargıç George Daniels, salı günü yaptığı açıklamada, bu paradan ayrılan 3,5 milyar dolarlık miktarın 11 Eylül'den etkilenenlere verilmesinin anayasal açıdan mümkün olmadığını söyledi.

ABD ordusunun Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesiyle Taliban önce başkent Kabil'in daha sonra da tüm ülkenin kontrolünü ele geçirmişti.

Washington ise Afganistan Merkez Bankası'nın ABD'deki 7 milyar dolarına el koymuştu. Bu miktar, Afganistan ekonomisinin yaklaşık yüzde 40'ına denk geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Joe Biden, geçen yıl bu miktarın yarısının Afgan halkına insani yardım olarak aktarılacağını, diğer yarısının da 11 Eylül'de hayatını kaybedenlerin devam eden hukuki süreçleri ve tazminatları için kullanılacağını açıklamıştı.

Ancak Yargıç Daniels, Biden'ın Taliban'ı ülkenin meşru yönetimi olarak tanımadığına, bu nedenle ABD mahkemelerinin de benzer bir tutum sergilemek zorunda olduğunu ifade etti.

Daniels, 11 Eylül saldırılarından etkilenenlerin, Biden yönetiminin açıkladığı 3,5 milyar dolara erişiminin sağlanmasının, mahkemelerin Taliban'ı meşru olarak tanıması anlamına geleceğini belirtti.

Yargıç, "11 Eylül saldırılarının bedelini eski Afganistan İslam Cumhuriyeti ya da Afgan halkı değil, Taliban ödemelidir" dedi.

Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayımcısı BBC'nin haberinde, Taliban'ın 11 Eylül 2001'deki saldırıları düzenleyen El-Kaide'nin o dönem Afganistan'da faaliyet göstermesine izin verdiğine dikkat çekildi.

El Kaide'nin Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a düzenlediği ve 2 bin 977 kişinin ölümüne neden olan 4 koordineli saldırıyı Afganistan'dan planladığı bilgisi de paylaşıldı.

Mahkemenin kararıyla, 11 Eylül'de zarara uğrayan kişiler adına hukuki süreçleri yürüten 4 alacaklı grubun başvurusu da böylece karşılıksız kaldı.

Bu gruplarda görev yapan avukatlardan Lee Wolosky, parayı kullanmak için başvuru yapan yaklaşık 10 bin kişinin durumdan etkilendiğine dikkat çekerek, mahkeme kararına itiraz edeceklerini söyledi.



Independent Türkçe, BBC, Reuters, CEPR

DAHA FAZLA HABER OKU