Suudi Arabistan'da stil danışmanlarına ilgi artıyor

Stil danışmanları genellikle film yıldızları ve zenginler tarafından modayı takip için tercih ediliyordu, ancak artık toplumdaki farklı sınıflar da stil danışmanlarına başvuruyor

Stil danışmanlığı genelde yıldızların, zenginlerin ve tanınmış kişilerin ilgilendiği eski bir meslek

2016'da Amerikalı aktris Kristen Stewart, ünlüler ve zenginler için çalışan, onların kıyafetlerini, aksesuarlarını ve mücevherlerini seçen bir stil danışmanının hayatının anlatıldığı "Personal Shopper" adlı bir Fransız filminde rol aldı.

Stil danışmanlığı seçkinler ve zenginlerle ilişkilendirilir, çünkü kamuya mal olmuş kişiler ve zenginler genelde dış görünüşlerine özen gösterir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün zenginler ve diğer toplumsal sınıflar arasında bu farklılıklar azalmaya başladı. Bu nedenle bir kişiye görünüşü ve kıyafetlerini sorduğunuzda, bunu koordine eden kişinin alışveriş danışmanı olduğu cevabını verebilir.

Şu anda, stil danışmanının işi artık Körfez'deki zengin kişiler ve film yıldızlarıyla sınırlı değil, çünkü stil danışmanları Arap ülkelerindeki herhangi bir sosyal sınıfın hayatının parçası olan şoför ve hizmetçi gibi temel bir yardımcı haline geldi.

Bu meslek son zamanlarda Suudi Arabistan'da 7 ila 27 dolar arasında değişen ücretlerle popüler oldu. 


Çalışan kadınların yaşam kaygıları

İşletme yüksek lisansını tamamladıktan sonra alışveriş danışmanlarından oluşan eksiksiz bir ekip istihdam eden alışveriş danışmanı Neda es-Sebii, Londra'da başladığı iş deneyimini şu şekilde anlattı:

Bu işin doğası, müşterinin ulaşamadığı ürünleri veya yaşanılan ülkede bulunmayan markaları ona sağlamakla alakalıdır. Çalışan kadınlar artık zamanları kalmadığından, kıyafet seçmek için stil danışmanlarına başvurmaya başladılar. Stil danışmanları küçük bir komisyon karşılığında piyasayı inceleyerek müşterinin zevkine göre koleksiyon oluşturuyor. Daimi müşterilerimiz var. Bazıları bize beden ölçülerinin, vücutlarının yapısının ve bütçelerinin bilgisini gönderiyor ve bilinen tüm markalardan onlar için alışveriş yapılıyor.


7 doları aşmayan komisyon

Stil Danışmanı Hatun Muhammed, Twitter hesabında, elbisenin "şeriata uygun olmaması" ve ürünlerin Fransız internet sitelerinden olması durumunda hizmet vermemek gibi kendi özel koşullarını paylaştı.

Stil danışmanı, konuyla ilgili şunları söyledi:

Sadece 25 riyal (7 dolar) komisyonla Batılı ya da Çinli şirketlere ait herhangi bir siteden alışveriş yapıyorum, böylece müşteriye bütçesine göre birden fazla seçenek sunuyorum. Uygun bir elbisenin, bir okul çantası seçiminin veya müşterinin tercih ettiği belirli bir rengin aramasını yapıyorum ve karşılığında, ürünü en uygun fiyata almaya çalışarak tasarruf sağlıyorum. Bana başvuran kadınların çoğu çalışan kadınlar. Bazen kadınlar belli durumlarda zevklerine güvenmiyorlar, internetten alışverişe vakit bulamıyorlar, bazen de bazıları her zamanki tercihlerinden farklı görünmek istiyorlar, bu yüzden bana geliyorlar.


Stil danışmanının görevi

Geliri Hatun'dan daha yüksek olan stil danışmanı Muna ed-Dusari, kendisine çocukları için başvuran annelerin çoğunlukta olduğunu şu sözlerle dile getirdi:

Anne olayın türünü açıklıyor ve ben de resmi kıyafetler ya da kurgusal karakterler için uygun kıyafetler seçiyorum. İşime başlangıçta müşterinin ülkesinde pek bulunmayan parçalar sağlayarak başladım, ancak sonunda stil danışmanlığı taleplerini fark ettim, bu yüzden bu alana girdim. Bunun için fiyatları belirledim ve tek yaptığım internet sitelerini aramak oldu.


Ünlü yaşamının taklidi

Stil danışmanlığı işine dahil olanlar sadece kadınlar değil. Stil Danışmanı Halid Bakirman bu işe girme tecrübesini şu şekilde anlattı:

Başlangıçta Amerika'ya göç etmem nedeniyle markalardan siparişleri basit bir komisyonla getiriyordum, ancak zamanla modaya uygun talepler almaya başladım. Ücretsiz tavsiye veriyordum ama tavsiye verdikten sonra müşterinin ucuz internet sitelerine girip oradan aldıklarını fark ettim ve bu hizmeti cüzi bir ücret karşılığında yaptığımı duyurdum ve araştırmalara başladım. Zengin ya da orta sınıftan birçok kadın tavsiye almak ya da belirli parçaları aramak için bana başvuruyor. Bugünlerde stil danışmanları, şık görünmek isteyen sıradan insanlar için çok önemli hale geldi. Bunun benzer bir yaşam tarzına sahip olmak istedikleri ünlülerin hayatlarına daha geniş bir şekilde maruz kalmalarıyla çok ilgisi olabilir.


Pazar gelişmelerini takip etmek

Kadın hastalıkları ve doğum danışmanı olarak çalışan Büşra el-Cuhani, Stil danışmanı arayışına girme deneyimini şöyle açıkladı:

İşimin doğası gereği ve ailemin gereksinimleri nedeniyle zarif görünmek için zaman bulamıyorum ve stil danışmanlığı yapanların piyasadaki gelişmeleri, hizmetler ve modern yenilikler konusundaki kapsamlı bilgileri nedeniyle küçük bir ücret karşılığında onlara başvuruyorum. Onlara önce çocuklarımın kıyafetleri için başvurdum, sonra görünüşüm ve uygun aksesuarlar hakkında danışmaya başladım. Gerçekten de stil danışmanım tüm siteleri araştırıyor ve bana en iyi seçenekleri gönderiyor.


Öğretmen Hadil el-Mahmed de stil danışmanlarına başvurma gerekçesini ise şu sözlerle açıkladı:

Uluslararası markalardan bazı parçalar almak için stil danışmanlarına başvurdum. Onlar uzun süredir bu işin içindeler ister alışveriş yaparak ister siteleri tarayarak işlerini çok iyi yapıyorlar. Bu yüzden doğrudan onlara gittim ve tek yapmam gereken kıyafetlerimin ölçülerini ve bütçemi açıkça belirlemekti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU