IŞİD'in ganimetleri, Irak'ta düşman grupları birbirine düşürdü

"Bir taraf hazineyi almaya çalışırsa diğerleri onları öldürür"

Irak güçlerinin IŞİD'le çatışmalarında Musul harabeye dönmüştü (Reuters)

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Irak'tan kaçan IŞİD militanlarının sakladığı ganimetlerin ülkede düşman gruplar arasında hazine avı başlattığını yazdı.

Kendisini Ayad olarak tanıtan Irak ordusundan emekli subay, üç yıl önce eski IŞİD üyesi bir çobanın kendisini arayıp, Suriye sınırına yakın Baaj şehrinde 3 milyon dolar değerinde bir ganimetin yerini bildiğini söylediğini belirtti.

Ayad, ganimeti çıkarmasına yardım etmesi karşılığında hazineyi bölüşmeyi teklif ettiğini söyledi.

Eski asker, bölgeye erişmesi daha kolay olacağı için önceden Irak istihbarat servisinde çalışan kuzeniyle iletişime geçtiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Emekli subay, kuzeninin bölgeye gittikten ganimetin saklandığı yeri kazıp sadece boş kutular bulduğunu söylediğini ifade etti.

Fakat Ayad, daha sonra kuzeninin eşinin kendisiyle iletişime geçtiğini ve evde tomarla para gördüğünü söylediğini anlattı. Ayad, kuzeninin kendisine yalan söylediğini ve o gün bulduğu parayla 4 tane villa satın aldığını belirtti.

Kimliğini paylaşmayan ve Musul'da görev yaptığını söyleyen Iraklı polis memuru da iki yıl önce bir evin kalıntıları arasında, içinde 1,5 milyon dolar olan bir çanta bulduğunu anlattı.

Polis, şu ifadeleri kullandı:

Parayı saydım ve hükümet yetkililerine verdim. Bunun görevim olduğunu düşündüm. Bana ne dediler biliyor musunuz? ‘Paranın gerisi nerede?' diye sordular. Teşekkür edeceklerine, beni zan altında bıraktılar. Keşke parayı onlara vermeseydim. Bir dahakine öyle yapacağım.

Iraklı polis, Musul'da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne ait bir binayla, bunun yakınındaki başka bir yapının civarında iki hazinenin daha gizlendiğinin düşünüldüğünü söyledi. Polis, bölgede birçok kamera olduğu için kimsenin hazineyi almaya cesaret edemediğini belirtti.

Haberde, Guardian ekiplerinin kasımda Suriye sınırındaki Kaim şehrine gittiği ve burada Şii milislerle görüştükleri bilgisi de paylaşıldı.

Milislerin, şehirdeki bir kuyunun dibinde altınlardan ve nakit paralardan oluşan 16 milyon dolar değerinde bir ganimetin bulunduğunu öne sürdüğü aktarıldı.

Öte yandan Şii milislerin, Iraklı yetkililerin ve yerel örgüt liderlerinin ganimetin yerini bildiği ama çatışmalardan kaçındıkları için harekete geçmediği ifade edildi.
 


Irak'taki Hizbullah liderlerine yakın olduğunu öne süren ve kimliğini paylaşmayan bir kaynaksa şu ifadeleri kullandı:

Herkes uzun süredir bunun peşinde. Eğer bir grup almaya çalışırsa diğerleri onları öldürür. Ganimeti kuyudan çıkarabilirsiniz ama oradan başka yere güvenli şekilde götürmeniz imkansız. Amerikan ordusunun ülkeyi yeniden fethetmesi gerekir.

IŞİD, Haziran 2014'te Irak'ın Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamamıyla Diyala ve Kerkük vilayetlerinin bir kısmını ele geçirmiş, söz konusu bölgeler yıllar içinde örgütten geri alınmıştı.

Eski Irak Başbakanı Haydar İbadi, 10 Temmuz 2017'de örgüte karşı zafer kazandıklarını açıklamıştı. Ancak IŞİD ülkeden çıkarılsa bile örgütün Irak'ın kırsal bölgelerindeki saldırıları sürüyor.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU