Cezayir'in eski Kültür Bakanı ve Cezayir'deki 2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan İzzeddin Meyhubi, sosyal medyadan yayınlanan açıklamasında siyasetten çekildiğini, kendini edebiyata, yazmaya ve kültürel çalışmalara adayacağını açıklamıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Siyasi hayattan uzak durma kararını web sitelerindeki haber ve yazılarda adından söz edilen haberlerdeki önyargılı ve yanılgılı içeriklere bağlayan Demokratik Ulusal Birlik (RND) savunucusu Meyhubi (64), "Son zamanlarda, birçok insan gibi, adım da benimle ilgisi spekülasyonların bir parçası olarak web sitelerindeki haberlerde göründüğünde dikkatimi çekti. Ancak çoğu haber önyargılı ve yanılgıları içerikleri yaymayı amaçlıyor. Onlardan kendimi temize çıkarıyorum. Siyasi ve parti çalışmalarından çekildiğim, bir kez daha kamuoyuna açıklıyorum" dedi.
Kültürel çalışmalar
İdare ve devlet kurumlarında birçok görev ve sorumluluklar üstlendiği, kültür, medya ve siyasi alanlarda üretken bir kariyer edindiğinden bahseden Meyhubi, "Bana emanet edilen görevleri yerine getirme yönünde gerekli samimi çabayı ve çalışkanlığı sağladığımı hissediyorum. Memleketin her devirde vatandaşlık ve vatanseverlik açısından aşina olduklarına katkıda bulundum" ifadelerini kullandı.
Meyhubi, sözlerine şunları ekledi:
Artık zamanımı yazmaya ayıracağım ve 40 yıl önce kariyerime başladığım edebi ve fikri çalışmalara devam edeceğim. Devletin varlığını inşa etmede ve çeşitliliğini artırmada temel oluşturan kültürel eyleme katkıda bulunacağım. Cezayir toplumunun her alanda elde ettiği kazanımları korumak, Bağımsızlık Savaşı değerlerine dayalı olarak diyalog, inisiyatif ve yaratıcılık ruhunu teşvik etmek için her zamanki gibi devlet kurumları ve resmi kurumlara, geliştirme ve yenileme çabalarına desteğimi sürdüreceğim.
Meyhubi, siyaseti bırakma nedenlerinin ağırlıklı olarak açıklamada belirtilen noktalardan kaynaklandığını söyledi.
Ayrıca, şuan konuyla ilgili basına herhangi bir açıklama yapmamayı tercih ettiğini, kendisini sadece kültür ve edebiyata adamak istediğini de ekledi.
Tebbun'un kazandığı Aralık 2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarısız olan Muhibi, daha önce Mayıs 2020'de de RND’nin altıncı kongresinde artık parti içinde bir işi olmadığını ve kendini yazmaya adayacağını açıklamıştı.
Cezayirli gazeteci, yazar ve şair İzzeddin Muhibi 1997'den 2002'ye kadar milletvekilliği yaptı. Ardından radyo ve Milli Kütüphane gibi kamu kurumlarında idarecilik ile Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika hükümetinde bakanlık pozisyonları arasında gidip geldi.
İletişim Bakanlığını devraldığı dönemin sona ermesi ardından Buteflika'nın istifa etmeden iki gün önce 2015'ten 31 Mart 2019'a kadar Kültür Bakanlığı görevinde bulundu.
Yolsuzluk dosyaları
Mayıs 2020'de RND Genel Sekreter Vekili Meyhubi, partideki tüm liderlik pozisyonlarından istifa ettiğini ifade etmiş, parti liderliği için Tayyib Zeytuni’yi tavsiye etmişti.
Adı son iki yıldır yolsuzluk dosyalarına karışan Meyhubi, kültür alanındaki yolsuzluk dosyalarına ilişkin soruşturma kapsamında hakkında yurt dışına çıkış yasağı ile karşı karşıya kalmıştı.
Nüfuzu ve görevi kötüye kullanmak, kara para aklamak, kamu fonlarını suiistimal etmek ve yurtdışına yasa dışı sermaye transferi yapmakla suçlanan yapımcı Samira Hac Ceylani davasında da Meyhubi’nin adı geçiyor.
Meyhubi’den önce Tartışmalı siyasi aktivist Reşid Nekkaz da sağlık durumu ve yurtdışında yaşayan ailesine katılma isteği ile siyasetten çekildiğini açıklamıştı.
Aynı zamanda mahkemenin Cumhurbaşkanı affına dayanarak cezasının bir buçuk yıl düşürülmesine karar verilmesi ardından Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’dan haklarının kendisine verilmesini istedi.
Nekkaz, resmi Facebook sayfasında yaptığı açıklamada Tebbun’a gönderdiği mesajda, baskıcı koşullar nedeniyle siyasi eylemden istifa ettiğini, Abdulkadir el-Cezairi’nin Fransız sömürgeciliğine karşı direnişinin tarihinden ilham aldığını dile getirdi.
Diğer çekilmeler
2019 yılı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Ali Benflis de 12 Aralık 2019 anketinin resmi sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından Talaiu'l-Hurriye (Özgürlük Öncüleri) Partisi genel başkanlığından istifa ettiğini, siyasi kariyerine son verdiğini açıklamıştı.
Nitekim Benflis, 2004 ve 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Abdulaziz Buteflika’ya karşı mağlup gelmişti. Benflis, Talaiu'l-Hurriye Partisi’ni 2014’te kurmuştu.
Cezayir’deki siyasi gözlemciler, önde gelen siyasi figürlerin siyasetten çekilmesinin Cezayir ve siyasi arena için bir kayıp olduğunu düşünüyor.
Siyaset sahnesini oluşturan partilere daha geniş bir alan açılması ve siyasi eylemi modernize eden yeni fikir ve vizyonlara sahip genç kadroların yükselişi ile Cezayir siyasi arenasında kademeli de olsa köklü bir değişimin başladığını da ekliyor.
Bazı gözlemciler ise bu kişiliklerin siyasi eylemden çekilmesinin yetkin kimselerin yükselişine imkan vermedden parti pozisyonlarına sarılan diğer politikacılar için bir utanç olduğunu düşünüyor.