Zafer Partisi Sözcüsü: 6'lı masanın direttiği, etnik köken ve mezheplerin etkili olduğu 1921 anayasasını değil, 1924 anayasasını istiyoruz

Haftalık basın toplantısında konuşan Zafer Partisi Sözcüsü Ali Şehirlioğlu, altılı masanın kürt seçmenle ilgili olarak attığı bazı adımları eleştirdi. Şehirlioğlu, “Türk ile derdi olmayan herkesi Zafer Partisi’ne davet ediyoruz” dedi

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu/ Fotoğraf: Zafer Partisi Basın Birimi

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu, partisinin haftalık basın toplantısında konuştu. 

Parti’nin Ankara’daki genel merkezinde gerçekleşen basın toplantısında gündem, altılı masaydı. 

Şehirlioğlu,  İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 11 Aralık’ta Medyascope’a verdiği röportajda HDP ve Kürt seçmen hakkındaki açıklamalarını eleştirdi. 

Ali Babacan’ı da eleştiren Ali Şehirlioğlu, “Geçtiğimiz hafta Deva Partisi Başkanı Ali Babacan, tarikat ve cemaatlere yasal statü verilmesi ve önlerinin açılması gerektiğinden bahsetti. Ardından genel başkan yardımcısı anayasadan Türk kimliğinin çıkartılması konusunu ortaya attı. Yine Babacan, herkesin kendi dilini konuşmasından bahsetti. Sanki bugün konuşulmuyormuş gibi… Sayın Babacan, bir milleti ayakta tutan bayrağıdır. Dilidir, anayasasıdır. Bizim için anayasanın ilk dört maddesi çok önemlidir. Siz, milli eğitimi her yöreye göre farklı bir dile yapacak olursanız bu ülkeyi şimdiden parçalarsınız” dedi. 

Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı, “Meral Hanım, Türklüğü kaldırmak isteyen Sayın Babacan’la siz aynı masada oturuyorsunuz. Ne değişti eskisiyle o zaman?” ifadelerini kullandı. 

İYİ Parti lideri Akşener, 10 Aralık'ta Medyascope'a verdiği röportajda "Kürtlerin eziyetleri var, problemleri var, talepleri var. Onlara saygı duyulur. O başka bir şey. Çift unsurluluk isteniyor mu, istenmiyor mu? Ayrı bir devlet isteniyor mu, istenmiyor mu? Federasyon isteniyor mu, istenmiyor mu? Abdullah Öcalan’ın fi tarihinde söylediği bir şey; ‘Biz büyük hatalar yaptık.’ Bunlar bu ülkede konuşuluyor mu? Konuşulmuyor" demişti. 

"Hem İYİ Parti hem HDP, birbirlerine karşı kurumsal olarak, yöneticileri anlamında en dürüst iki parti" diyen Akşener,  "HDP’nin kurumsalına ve yöneticilerine dair bir eleştiri ortaya koyduğunuzda birden, 6,5 milyon seçmenin incitildiğine dair bir vaveyla kopuyor. Benim bunu anlamam mümkün değil" açıklamasını yapmış ve şöyle devam etmişti: 
 

Ne bizim partinin ne başka bir partinin seçmeni kimsenin marabası değildir. Diyelim siz bir Kürtsünüz. Ben, iktidar olduğumuzda diyeceğim ki ‘Ne istiyorsunuz’. Siz söyleyecekseniz. Sonra siz bana soracaksınız. ‘Siz ne istiyorsunuz?’ diye.

Sonra ikimiz ‘nasıl yani’yi konuşacağız. Kürt’ün ve Türk’ün temel problemleri nedir diye baktığınız zaman çok aynı şeyler görüyorsunuz. Açlık, eğitime erişme, yoksulluk, çocuklarda bodurluk görüyorsunuz. Yani sınıfsal anlamda baktığınız zaman Kürt’ün ve Türk’ün dertleri birbirine benziyor” diye konuştu.


"Ortada olmayan bir Kürt meselesi..." 

CHP’yi de eleştiren Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu, “Öyle bir başdanışman seçtiniz ki seçtiğiniz kişi Türkiye sınırlarının içini bile kuzey kürdistan olarak görüyor, pkk’ya sıcak bakıyor ve siz ona kendi partinizde Türk bayraklarını kaldırarak Kürtçe röportaj şansı veriyorsunuz. Atatürk partisi böyle mi olmalıydı? Neye üzülüyorum biliyor musunuz? Hala birçok insan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisi olarak görüyor. Size bel bağlıyor, arkanızdan geliyor. Yazık…’’ dedi. 

Şehirlioğlu’nun açıklamasına göre altılı masa, “ortada olmayan bir Kürt meselesine odaklanmaya başlamış durumda”. 

“Türk, Kürt diye bölemediler. Alevi, Sünni diye bölemediler, Sağcı, solcu diye bölemediler” diyen Şehirlioğlu, “Bizi kutuplaştırmaya çalıştılar ama biz, Zafer Partisi olarak kutuplaşmadan herkesi kucaklayarak, Atatürk’le, Türkiye ile Türkçe ile Türk ile derdi olmayan herkesle kucaklaşmak istiyoruz. Zafer Partisi’ne davet ediyoruz” açıklamasını yaptı. 

"1924 Anayasası’nın devam etmesinde ısrarcıyız"

“Altılı masanın direttiği, etnik köken ve mezheplerin etkili olduğu 1921 anayasası değil tamamıyla cumhuriyet ilkelerine ve Atatürk devrimlerine bağlı olan 1924 anayasasını istiyoruz” diyen Şehirlioğlu, 1924 Anayasası’nın devam etmesinde ısrarcı olduklarını belirtti. 

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nun “Genel başkanlar, cumhurbaşkanı kadar, cumhurbaşkanı gibi ister içerden ister dışardan olsun her stratejik kararda imza yetkisine sahip olacak” şeklindeki açıklamasını da eleştiren Zafer Partisi Sözcüsü, “Bir karar alındığında cumhurbaşkanı, altılı masadan onay alacakmış. Bu tam bir güvensizlik örneğidir. Siz 6’lı masaya oturuyorsunuz, güya birbirinizi destekliyorsunuz, paylaşıyorsunuz ama bir karar alındığında ona güvenmiyorsunuz. Diğerlerinin onayını almasını istiyorsunuz. Siz sadece yüzde birin altında olan bir pati olarak buna eşit şartlarda adapte olmak istiyorsunuz” dedi. 

Şehirlioğlu, “Biz, Zafer Partisi olarak Türk milleti ile ittifak yapmak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni Türk milletine geri vermek için çalışıyoruz. Buna bir şey daha hatırlatmak isterim; devlet kurumlarının önünden T.C. ifadelerinin kaldırıldığını ve kimlerin kaldırdığını da çok iyi biliyoruz” dedi. 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU