Serveti hızla düşen Musk, bir yıl önce Yılın Kişisi seçildiğini hatırlattı

Onurlandırılmasından beri Musk'ın serveti, modern tarihteki herkesten daha fazla ve daha hızlı düştü

(AFP)

Elon Musk, Time'ın "Yılın Kişisi" olarak seçilmesi ve 12 aylık süreçte servetinin devasa ölçülerde değişmesi üzerine düşüncelerini paylaştı.

2021 sonunda Musk'a bu onur verilirken dergi, Musk'ın yükselen servetinin, kamuoyunda yarattığı heyecanın ve teknolojiyle uzay alanlarındaki etkisinin altını çiziyordu.

Musk salı akşamı Twitter'da "12 ay önce Yılın Kişisi'ydim" yazdı. Bu yıl dönümünü neden belirttiğine veya geride kalan bir sene hakkında nasıl hissettiğine dair herhangi bir işaret vermedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat takdir edilmesinden bir yıl sonra Musk'ın serveti fena halde farklı. Musk'ın net serveti modern tarihteki herkesten daha hızlı ve daha fazla düştü. Diğer şirketlerindeki yatırımcılarsa hem Musk'ın mevcut firmalarının hem de yeni şirketi Twitter'ın geleceği hakkında endişeli.

Bu, örneğin hâlâ Musk'ın kişisel servetinin çoğunun bağlı olduğu Tesla'nın hisse fiyatında ciddi bir düşüşe yol açtı. Musk'ın Time tarafından takdir edilmesinden bu yana geçen yıl boyunca, elektrikli otomobil şirketinin değeri neredeyse yüzde 72 oranında düştü.

Kamuoyu'nun Musk'a bakışı da değişiyor gibi görünüyor. Aralık sonlarında Musk, Twitter kullanıcılarına sitenin CEO'su olarak kalması gerekip gerekmediğine dair anket yapmıştı. Sonuçlar, 17 milyonu aşan katılımcının yüzde 57'sinden fazlasının Musk'ın istifa etmesini istediğini göstermişti.

Bu sonuçların ardından Musk, kendisinin yerine geçecek kadar "aptal" birini bulur bulmaz şirketten ayrılacağını söylemişti.

Musk, Time'ın 2021 Yılın Kişisi olarak ilan edildiğinde dergi, ödülün Musk'a "varoluşsal bir krize çözüm ürettiği, teknoloji devleri çağının olanaklarını ve risklerini somutlaştırdığı, toplumun en cesur ve yıkıcı dönüşümlerini yönlendirdiği" için verildiğini belirtmişti.

Açıklamada, Musk'ın amaçlarının ve dünya üzerindeki etkisinin henüz tam ölçeğiyle gerçekleşmediği ve tam olarak ne yapacağının hâlâ belirsiz olduğu ifade edilmişti.

Dergi "Tesla, SpaceX ve Musk'ın henüz aklına gelmeyen girişimlerinin hayatımızı nasıl değiştireceğini henüz tam bilmiyoruz" diye yazmıştı.

50 yaşındaki Musk'ın geleceği, kendi geleceğini ve bizim geleceğimizi yazmak için bolca zamanı var. Hoşunuza gitsin ya da gitmesin, artık Musk'ın dünyasındayız.

Dergi, 2021'in "giderek derinleşen eşitsizlik üzerine protestolar artarken, hayatlarımızın ve onun etrafındaki temel yapıların çoğunun artık dünyanın en zengin kişilerinin arayışları, ürünleri ve öncelikleri tarafından şekillendirildiği gerçeğini görmemizi sağlayan" bir yıl olduğunu da belirtmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU