Elon Musk modern tarihin en büyük servet kaybını yaşadı

Milyarderin serveti 200 milyar dolar, yani aşağı yukarı Yunanistan'ın GSYH'si kadar azaldı

(AFP)

Elon Musk'ın net malvarlığı ani bir düşüşle son 13 ayda 200 milyar dolardan fazla azalarak yakın tarihteki en büyük servet kayplarından biri oldu.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, teknoloji kralı Kasım 2021 ile Aralık 2022 arasında, büyük ölçüde Tesla hisselerinin bu süre zarfındaki çöküşünden dolayı servetinin yarısından fazlasını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk'ın net servetinden eksilen 208 milyar dolar, aşağı yukarı Yunanistan'ın GSYH'sine denk geliyor. Kaybedilen miktar şu anda dünyanın en zengin kişisi olan Bernard Arnault'nun toplam net malvarlığından da daha fazla.

Yılın büyük bir bölümünde zenginler listesinin başında bulunan Musk, geçen haftalarda yerini büyük Fransız iş insanına kaptırmış olsa da son yıllarda listeye hükmeden diğer ABD'li teknoloji milyarderlerinin önünde yer almaya devam ediyor.
 

Elon Musk
Bloomberg Milyarderler Endeksi

 

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Musk'ın net malvarlığı Kasım 2021'de 338 milyar dolarla zirveye ulaştı. Aynı dönemde Tesla'nın hisse senedi fiyatları da tavan yapmıştı.

Elektrikli otomobil üreticisi; Çin'deki üretim gecikmeleri, araçların geri çağırılması ve yatırımcıların, şirketin CEO'sunun Twitter'ın başındaki yeni rolü nedeniyle dikkatinin dağıldığı yönündeki endişelerinin ardından 2022'de değerinin yaklaşık yüzde 70'ini kaybetti.

Piyasa değeri Kasım 2021'den bu yana yaklaşık 900 milyar dolar düşen Tesla, en değerli 10 şirketten biri olmaktan çıktı.
 

Tesla
(Nasdaq​​​​​​​)


Geçen yıl diğer tüm otomobil üreticilerinin toplam piyasa değerine eşdeğer bir kayıp yaşamasına rağmen Tesla, açık ara dünyanın en değerli otomobil üreticisi olmaya devam ediyor.

Yakın zamanda Tesla personeline gönderdiği bir e-postada Musk, Tesla'nın uzun vadede "dünyanın en değerli şirketi" olacağına inandığını yazmıştı.

Reuters'a göre Musk, "Borsa çılgınlığına fazla takılmayın" diye belirtmişti.

Biz mükemmel performansımızı sürdürdükçe piyasa da bunun farkına varacak.

 

Dünyanın en zengin 10 kişisi
(Bloomberg Milyarderler Endeksi)


Musk malvarlığı hakkında nadiren konuşsa da 2018'de bir Twitter paylaşımında servetiyle ilgili hedeflerini açıklamıştı.

Milyarder, "Neden para istediğimi sormanız lazım" yazmıştı.

Paramın yaklaşık yarısıyla dünyadaki sorunlara yardımcı olmak, diğer yarısıyla da dinozorların başına geldiği gibi Dünya'ya bir meteor çarpması ya da III. Dünya Savaşı'nın gerçekleşmesiyle kendimizi yok etmemiz durumunda yaşamın (ya da tüm türlerin) devamını garanti altına almak için Mars'ta kendini idame ettiren bir şehir kurulmasını sağlamayı amaçlıyorum.

Diğer ABD'li milyarderlerin servetleri geçen yıl önemli ölçüde azalırken teknoloji ağırlıklı Nasdaq, 2022'de yaklaşık üçte bir oranında düştü.

Microsoft'un sahibi Bill Gates, Amazon'un sahibi Jeff Bezos, Oracle'ın sahibi Larry Ellison ve Google'ın sahibi Larry Page, ocaktan bu yana toplam 180 milyar dolardan fazla kaybetti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU