Arkeologlar Amerika kıtasındaki bilinen en eski silah uçlarını buldu

Bilim insanları, sivri alet uçlarının ok ya da mızrak yerine muhtemelen dartlara takıldığından şüpheleniyor

Cooper's Ferry bölgesinde, çukurların içine ve dışına gömülü olarak bulunan taş alet uçları (Oregon Eyalet Üniversitesi)

Arkeologlar, Idaho'da ilk Amerikalıların kullandığı ve kıtada daha önce bulunanlardan binlerce yıl daha eski sivri alet uçları keşfetti.

Aralarında ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden de isimlerin bulunduğu araştırmacılar, bulguların Amerika'daki ilk insanların taş silahları nasıl ürettiği ve kullandığına dair tarihteki boşlukları doldurmaya yardımcı olduğunu söylüyor.

Science Advances adlı bilimsel dergide geçen hafta yayımlanan çalışmaya göre, tam ve parça halindeki 13 sivri alet ucu, jilet keskinliğinde, uzunlukları yaklaşık 1,3 ile 5 cm aralığında ve aşağı yukarı 15 bin 700 yıl öncesine ait.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu sivri alet uçları, biri keskin diğeri saplı olmak üzere iki farklı ucun yanı sıra önden bakıldığında simetrik ve eğimli bir şekli olmasıyla da ayırt ediliyor.

Araştırmacılar, bunların ok ya da mızrak yerine muhtemelen dartlara takıldığından şüpheleniyor.

Bilim insanları bu son bulguların, bölgede bulunan bu tür silah kullanımına dair kanıtları 2 bin yıldan fazla geriye götürdüğünü söylüyor.

Son çalışmanın bulguları, ilk Amerikalıların o dönemde karmaşık düşüncelerini teknoloji aracılığıyla ifade etme biçimlerine yeni bir ışık tutuyor.

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Loren Davis yaptığı açıklamada, "Bilimsel açıdan bakıldığında, bu keşifler Amerika'nın en eski halklarının arkeolojik kayıtlarının neye benzediğiyle ilgili çok önemli ayrıntılar ekliyor" dedi.

Dr. Davis, "'İnsanların 16 bin yıl önce Amerika'da olduğunu düşünüyoruz' demek bir şey; bunu geride bıraktıkları iyi yapılmış eserleri bularak ölçmek başka bir şey" dedi.

 


Bilim insanlarına göre bu silah uçları, Japonya'nın Hokkaido bölgesinde bulunan ve 16 bin ila 20 bin yıl öncesine ait sivri alet uçlarına benzerlikleriyle de "aydınlatıcı" nitelikte.

Araştırmacılar bu gözlemin, Kuzeydoğu Asya ve Kuzey Amerika'nın buzul çağı halkları arasında erken dönem genetik ve kültürel bağlantılar olduğu hipotezine daha fazla ayrıntı kattığını söylüyor.

Dr. Davis, "Kuzey Amerika'nın en eski halkları, zaman içinde hayatta kalmak ve gelişmek için kullandıkları kültürel bilgiye sahipti. Bu bilginin bir kısmı, Cooper's Ferry bölgesinde bulunan sivri alet uçları gibi, toplumların taş aletler yapma şekillerinde görülebilir" dedi.

Bu uçları aynı ve daha eski dönemden diğer alanlarla karşılaştırarak, bu teknolojik bilginin halklar arasında paylaşıldığı sosyal ağların uzamsal kapsamı hakkında çıkarımlarda bulunabiliriz.

Bilim insanları, küçük boyutlarına rağmen dartların "ölümcül silahlar" olabileceğini söylüyor.

Dr. Davis, "Erken dönem sivri alet uçlarının iri av hayvanlarını öldürmek için büyük olması gerektiğine dair bir varsayım olsa da dartlara monte edilmiş daha küçük sivri uçlar derine nüfuz edip muazzam iç hasara neden olur" dedi.

Bildiğimiz tüm hayvanları bu tür silahlarla avlayabilirsiniz.

Yeni araştırma aynı zamanda Kuzeybatı Pasifik'teki ilk insan yaşamına dair de bir tablo sunuyor.

Dr. Davis, "Yaklaşık 16 bin yıl önce toplumların çukurlar açtığı ve tam ve kırık sivri alet uçlarını depoladığı bir alan bulmak, bize bölgemizin en eski sakinlerinin yaşamları hakkında değerli detaylar sunuyor" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU