Nijerya'da şeriat polisinden "gey düğününe" baskın: Çift kaçtı, 19 konuk tutuklandı

Şeriat polisi kaçan çifti arıyor

Kenya'nın başkenti Nairobi'de LGBT+ örgütleri 2014'te Nijerya'yı protesto etmişti (AFP)

Nijerya'nın en büyük eyaletlerinden Kano'da gey bir çiftin düğün töreni düzenlediği iddiasıyla bir etkinliğe pazar günü baskın yapıldı. Eyaletteki şeriat polisi Hizbah tarafından dün yapılan açıklamada 20'li yaşlardaki 19 kişinin tutuklandığı bildirildi.

Hizbah sözcüsü Lawal Ibrahim Fagge gelen bir ihbarın ardından harekete geçtiklerini ve törene baskın düzenlediklerini söyledi.

Çiftin kaçmayı başardığını açıklayan Fagge, tutukluları cezalandırmak istemediklerini söyledi. Polis sözcüsü ceza yerine aralarında geylerin ve crossdresserların olduğu kişilerin "danışmanlık" almasını istediklerini belirtti:

Onları mahkemede suçlamadan önce değişim yolunu deneyeceğiz. Önce onlara danışmanlık yapıp ebeveynleri dahil edeceğiz. Yaşam tarzlarını değiştirmelerini umuyoruz.

Fagge geçen sene de benzer bir olayda yakalanan 19 kişinin "yaşam tarzlarını değiştireceklerine dair taahhüt verdikleri" bir belgeyi imzaladıktan sonra serbest bırakıldığını hatırlattı. 

Şeriat polisinin kaçan çifti aradığı da duyuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya, Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında bölünmüş durumda. Ülkenin güneyinde çoğunlukla Hristiyanlar, kuzeyinde ise ağırlıklı olarak Müslümanlar yaşıyor.

Kuzeydeki eyaletlerden Kano'da şeriat hukuku ve laik hukuk birlikte yürütülüyor. Eşcinsellik bütün eyaletlerde suç olarak kabul ediliyor. Eşcinsel evlilik 14 yıl hapisle cezalandırılıyor.

Ülkedeki insan hakları örgütleri LGBT+ bireylerin haklarına saygı gösterilmesi için uzun süredir çabalıyor.

 

Independent Türkçe, AFP, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU