Çin bir uçtan ötekine geçti: Çongçing'de testi pozitif çıkan kamu çalışanları işe gidebilecek

Bazı yurttaşlar karara sosyal medyada tepki gösterdi

Çongçing, ülkenin önemli sanayi şehirlerinden (Reuters)

Sıkı koronavirüs önlemlerine karşı protestoların yapıldığı Çin'deki Çongçing kentinde, testi pozitif çıkan kamu çalışanlarının işe her zamanki gibi gidebileceği duyuruldu.

Belediyenin pazar günü yaptığı açıklamada, asemptomatik ve orta derecede semptom gösteren tüm kademedeki kamu çalışanlarının, gerekli önlemleri alarak işe normal şekilde gidebilecekleri belirtildi.

Ayrıca polisler ve öğretmenler de dahil çalışanlardan günlük negatif Kovid testi sonucu talep edilmeyeceği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 32 milyon kişinin yaşadığı Çongçing, katı pandemi önlemlerine karşı geçen ay başlayan ve yaklaşık 1 hafta süren protestoların yaşandığı şehirlerden biriydi. Eylemlerden önce yurttaşların kentten çıkmasına izin verilmiyor ve günde birkaç kez kitlesel Kovid testi yapılıyordu.

Kovid pozitif olan ve devlete ait bir inşaat şirketinde çalışan Jerry Cheng, "Beni aramadıkları sürece işe gitmem. Hasta olmuş bir grubun birlikte çalışması kesinlikle iyi fikir değil" dedi.

Uygulama, ülkede Twitter'ın muadili olarak kullanılan Weibo'da da eleştirildi.

Bir Weibo kullancısı, "Neden işe gidip sağlıklı kişilere hastalık bulaştırasınız ki?" diye yazarken, bir başkası da "Bir aşırı uçtan ötekine geçtiler" yorumunu yaptı.
 


Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in yerel ve uluslararası kamuoyundan eleştiri alan "sıfır Kovid" uygulaması kapsamında seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması gibi katı ve geniş ölçekli tedbirler alınmıştı.

Vakaları ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen bu stratejide, geçen ay patlak veren eylemlerin ardından hafifletmeler yapılmıştı.

Öte yandan yetkililer, özellikle mart sonuna kadar vakaların yüksek seyredeceği uyarısında bulunmuştu. Bunun üzerine bazı şehirlerde "panik alışverişi" yaşanmıştı.

Kovid test kiti, ağrı kesici ve soğuk algınlığı ilacı bulmak zorlaşırken, limon, şeftali konservesi ve takviyeli maden suyu gibi C vitamini içeren yiyecek ve içeceklerin bulunduğu raflar da kısa sürede boşalmıştı.



Independent Türkçe, CNN, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU