"Sevgilimle imam nikahı kıydık"
"Zina yapmamak için imam nikahı kıydırmak"
"Hoca olmadan imam nikahı nasıl kıyılır?"
"Kişi kendi imam nikahını kıyabilir mi?"
Bunlar, dini nikah kıymayı düşünenlerin arama motorlarında en çok arattığı cümleler. Anlaşıldığı kadarıyla bu talep kendi arzını da yaratmış durumda.
İnternette kurulan bir site, Google'a "sponsorlu" ilan da vererek "İstanbul'un her ilçesinde, her zaman dini nikah kıyma hizmeti" veriyor.
H.K.G ile yeniden gündemde
Dini nikah, yıllarca istismara uğradığı gerekçesiyle şikayetçi olan H.K.G'nin hikayesiyle tekrar gündeme geldi.
H.K.G'nin nikahını kıydığı iddia edilen baba Y.Z.G'nin İsmailağa Cemaati'ne mensup olduğu iddiaları üzerine tartışmaların odağı haline gelen cemaat bir açıklama yaparak dini nikah meselesine nasıl baktıklarını kamuoyuyla paylaştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cemaatin en üst organı olarak kabul edilen İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı, resmi nikah kıyılmadan dini nikah kıymamanın temel ilke olarak kabul edildiğini belirtti. Açıklamada bu usulün cemaat mensupları tarafından kabul gördüğü aktarıldı.
İsmailağa'ya mensup isimlerin dışında başkaca din adamları da dini nikah kıyıyor. Herhangi bir resmi tarafı olmayan bu nikahlar, "içini rahatlatmak" isteyenler tarafından resmi nikahtan hemen önce ya da hemen sonra kıyılıyor. Birçok din adamı, dini nikah için resmi evlilik cüzdanını görmek istiyor. Çünkü bu durum istismarlara kapı aralıyor.
İnternetten ilan verdiler, "benzin dahil 750 lira" hediye istediler
Ancak resmi nikah şartı aramadan dini nikah kıyanlar var. Söz konusu internet sitesini yönetenler de onlardan biri.
Bu sitede yazan telefon numarasıyla iletişime geçerek "yardım" istedik.
"Dini nikah için iki erkek veya bir erkek iki bayan şahit olması ve mehir miktarının belirlenmesi gerekiyor" cevabı üzerine "Şahitleri biz mi belirleyeceğiz" diye sorduk. Karşımızdaki muhatabımız, "Evet şahitleri sizin bulmanız gerekir" diyerek, bir erkek şahit olması durumunda ikinci şahidin kendisi de olabileceğini belirtti.
Bu hizmet karşılığında ne kadar ücret ödeyeceğimizi sorduğumuzda ise önce hangi ilçede oturduğumuzu öğrenmek istedi. "Beylikdüzü" cevabı alması üzerine aramızda şöyle bir diyalog geçti:
Dini Nikah Servisi: "Ben kendi aracımla karşıdan geliyorum bu durumu göz önüne alarak sizin dini nikah için gönlünüzden kopan, düşündüğünüz hediye miktarı ne kadar?"
Independent Türkçe Muhabiri: Hocam, biz bu işin yabancısıyız. Sizin belirlediğiniz bir miktar olsun. Ben ona uyarım
Dini Nikah Servisi: 750
Independent Türkçe Muhabiri: Tamamdır hocam, ben günü belirleyince sizi bir daha rahatsız ederim.
"Sözlü kültürün geçerli olduğu dönemlerde imam, nikahı kamusallaştırırdı"
İlahiyatçı Prof. Dr. İlhami Güler, esas olanın nikah akdini kamusallaştırmak olduğunu belirterek, sözlü kültürün hakim olduğu dönemlerde en kamusal kişinin de imam olduğunu dolayısıyla nikahın da imam tarafından kamusallaştırılabildiğini ifade ediyor.
"O dönemlerdeki dini nikahın özünde de dua etmek gibi birtakım ritüellerin dışında akdi ilan etmek vardır" diyen Güler, "Yazılı topluma geçildiği anda artık geçerli olan hukuki nikahtır. O dönemin dini nikahı ile şimdinin hukuki nikahı arasında temelde bir fark yoktur" dedi
"Merdiven altı nikahın", nikah kavramına ters olduğunu belirten Güler, bu durumun istismara da kapı araladığını belirtti.
Resmi nikah varsa dini nikaha gerek olmadığını vurgulayan Güler, müftülere zaten nikah kıyma yetkisi verildiğini de hatırlatarak isteyenlerin nikahlarını müftülükler kanalıyla kıydırabileceğine değindi.
Aynı yetki müftülerde de var
Prof. Dr. Güler'in de hatırlattığı gibi müftülere 2017 yılında nikah kıyma yetkisi getirildi. Bu nikah resmi olduğu için muhatabını aldatma ya da istismar gibi tehlikelerin kapısı kapatılmış oldu. Ancak merdiven altı dini nikah hala devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta Diyanet İşleri Başkanlığı'na bu sorunla nasıl mücadele edilebileceğine ilişkin bazı sorular yönelttik ancak konuyla ilgili hala resmi bir yanıt gelmiş değil.
© The Independentturkish