FTX'i batıran Bankman-Fried, 1,3 milyar doları hesabına geçirmiş

30 yaşındaki eski CEO, Biden'ın seçim kampanyasına 52 bin 800 dolar bağış yapmıştı

Bankman-Fried'ın firar etme riski nedeniyle 8 Şubat'a kadar Bahamalar'daki cezaevinde tutulmasına karar verildi (Reuters)

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), iflasıyla kripto para piyasasını sarsan FTX'in eski CEO'su Sam Bankman-Fried'in şahsi hesabına 1,3 milyar dolar aktardığını öne sürdü.

FTX'in kurucusu Bankman-Fried'in söz konusu miktarı, yine kendine ait Alameda Research şirketine aktardığı 8 milyar dolardan aldığı belirtildi.

SEC'nin şikayetine göre 30 yaşındaki Bankman-Fried, bu işlemi Mart 2020 ila Eylül 2022'de kendisini iki şirket üzerinden hem borç veren hem de borç alan olarak gösterip gerçekleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Alameda'nın hesabına aktarılan 300 milyon dolarla Bahamalar'da lüks gayrimenkuller satın alındığı öne sürüldü. Bu mülklerin Bankman-Fried ve ebeveynlerinin yanı sıra farklı FTX yöneticilerine gittiği de bildirildi.

SEC, söz konusu satın alımlara dair belgelerin özensizce düzenlendiğini, hatta bazı durumlarda kayıt bile tutulmadığını ileri sürdü. Komisyon, yatırımcıların bu işlemlerden haberi olmadığını da belirtti.

Öte yandan Bankman-Fried'in siyasi partilere bağışları da mercek altına alındı.

Eski CEO, ABD'de son iki yılda Demokrat Parti'nin seçim kampanyaları ve adayları için en az 40 milyon dolar bağış yapmıştı. Cumhuriyetçi Parti adaylarına da ara seçimlerde 250 bin dolar para desteği vermişti.

Bankman-Fried, 2020'de de ABD Başkanı Joe Biden'ın seçim kampanyasına 52 bin 800 dolar bağış da yapmıştı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden'ın söz konusu parayı geri verip vermeyeceğine dair açıklama yapma yetkisi olmadığını söyledi.
 


Neler olmuştu?

Federal savcılar, pazartesi günü Bahamalar'da gözaltına alınan Bankman-Fried hakkında dolandırıcılık, finans yasalarını ihlal etmek ve kara para aklamak dahil çeşitli suçlardan iddianame hazırlamıştı.

İşlem hacmi bakımından dünyanın en büyük ikinci kripto borsası FTX, hesap sahiplerinin para çekebilmesi için 8 milyar dolar bulamayınca 11 Kasım'da iflas süreci başlatmıştı. Bankman-Fried de istifasını duyurmuş, yerine John J. Ray atanmıştı.

İflas kayıtlarına göre 32 milyar dolar değer biçilen FTX'in yaklaşık 1 milyon alacaklısı var. En büyük 50 müşterisine borcuysa 3,1 milyar dolar civarında.

Bankman-Fried, likidite sorununu çözebilmek için 8 Kasım'da Binance CEO'su Changpeng Zhao'yla da görüşmüş, taraflar Binance'in FTX'i satın almasına yönelik niyet mektubu imzalamıştı. Fakat görüşmelerden kısa süre sonra Binance bundan vazgeçmişti.



Independent Türkçe, Washington Post, New York Post, RT

DAHA FAZLA HABER OKU