Almanya'da "darbe ile yönetimi ortadan kaldırma" hazırlığında olan aşırı sağcı örgüt üyeleri gözaltına alındı

Savcılıktan yapılan açıklamaya göre sözkonusu örgüt, hükümetin başına eski bir kraliyet ailesi mensubunu geçirmeyi planlıyordu. Örgüt içinde muvazzaf askerlerin de bulunduğu belirtildi

Fotoğraf: Reuters

Almanya başsavcılığı, devleti şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya hazırlanan aşırı sağcı yasadışı bir örgütün mensubu ve destekçisi olduğundan şüphelenilen 25 kişinin gözaltına alındığını ve zanlılardan bazılarının parlamentoya silahlı saldırı hazırlığında olduklarını açıkladı.

Reuters'ta yer alan habere göre, başsavcılık yaptığı açıklamada örgütün, QAnon ve Reichsbuerger gibi derin devlet komplo teorilerinden esinlendiğini belirtti.

Sözkonusu örgütler modern Alman devletinin meşruluğunu tanımadıkları gibi, Nazilerin 2. Dünya Savaşı'nda yenilmesine rağmen Alman ulus devleti "Deutsche Reich"ın hâlâ varolduğunu savunuyor.

Hükümetin başına eski bir kraliyet ailesi mensubunu geçirmeyi planlıyorlar

Savcılıktan yapılan açıklamaya göre, söz konusu örgüt, kurulacak yeni hükümetin başına, gizlilik yasaları çerçevesinde adı Heinrich XIII P. R. olarak belirtilen eski bir kraliyet ailesi mensubunu; Ruediger v. P. adlı zanlıyı da askeri kanadın başına getirmeyi planlıyordu.

Prens titrini kullanan ve ülkenin doğusundaki bazı eyaletleri geçmişte yöneten asil Reuss ailesinin mensubu Heinrich'in, Rusya'daki temsilcilerle iletişime geçtiğini açıklayan savcılık, Rusya'dan olumlu geri dönüş yapıldığına dair bulgu olmadığını ekledi.

Örgüt, yeni devlet düzeni için Rusya'yı ana temas noktası olarak görüyor

Savcılığın açıklamasına göre örgüt, yeni devlet düzeni kurma planları için Rusya'yı ana temas noktası olarak görüyordu.

RIA ajansındaki habere göre, Rusya'nın Almanya'daki büyükelçiliği ülkedeki Rus diplomasi ve konsolosluk birimlerinin, terör bağlantılı örgütlerle ya da diğer yasadışı örgütlerin temsilcileriyle temas kurmadığını belirtti.

Örgüt içinde muvazzaf askerler bulunuyor

Reuters'a bilgi veren askeri istihbarat kurumunun sözcüsü, soruşturulan şüphelilerden birinin muvazzaf asker, birkaçının ise yedek asker olduğunu belirtti. Muvazzaf askerin, son yıllarda yaşanan aşırı sağcı olayların ardından kapatılan Bundeswehr'in KSK elit gücünün mensubu olduğu bildirildi.

Soruşturmayı yürüten yetkililer, bazı zanlıların, Almanya'nın alt meclisi olan Bundestag'ın Berlin'deki binasına yönelik silahlı saldırı düzenlemek için somut planlarının olduğundan şüpheleniyorlar.

Alman istihbaratı, Reichsbuerger (Reich Vatandaşları) hareketinin yaklaşık 21 bin mensubunun olduğunu ve bunların yaklaşık yüzde 5'inin aşırı sağcı radikal kimseler olduklarını tahmin ediyor.

İstihbarat biriminin 2021 tarihli raporuna göre Reichsbuerger mensuplarından yaklaşık 2 bin 100'ü hedeflerine ulaşmak için şiddete başvurma hazırlığındaydı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU