BM Genel Sekreteri Guterres: Doğaya tuvalet muamelesi yapıyoruz

António Guterres, Cop15 delegelerine "vekaleten intihar ettiğimizi" söyledi

António Guterres, Kanada'da Cop15'e seslenirken (AP)

BM Genel Sekreteri, insanlığın "yıkmaya kararlı" bir "kitlesel yok ediş silahı" olduğunu söyledi.

Kanada'nın Montreal kentinde düzenlenen Cop15'in açılışında konuşan António Guterres, biyoçeşitlilik odaklı etkinlikte delegelere, küresel nüfusun "doğaya savaş açmasını" önleyecek tedbirler için "bahane ve gecikme olmaması" gerektiğini söyledi.

Doğayla uyum içinde değiliz. Hatta tamamen farklı bir telden çalıyoruz.

Dünyanın dört bir yanında yüzlerce yıldır, yıkım enstrümanlarıyla çalınan bir kaos kakofonisi yönetiyoruz. Ormansızlaşma ve çölleşme, bir zamanlar gelişen ekosistemlerde çorak araziler yaratıyor.

Toprağımız, suyumuz ve havamız kimyasallar ve böcek ilaçlarıyla zehirleniyor ve plastiklerle boğuluyor. Sıcak hava dalgaları ve orman yangınlarından, toplumların sıcak ve kuraklıkla kavrulması ya da korkunç sellerle sular altında kalıp yok olmasına kadar, fosil yakıtlara bağımlılığımız iklimimizi kaosa sürükledi.

BM lideri, Cop15 toplantısının, insanlığın kâr peşinde koşarak doğal yaşamı tahrip etmek yerine onunla barışmasıyla sonuçlanması gerektiğini söyledi.

Çok uluslu şirketler banka hesaplarını doldururken dünyamızın doğal armağanlarını boşaltıyorlar.

Ekosistemler kâr oyuncağı haline geldi. Kontrolsüz ve eşitsiz ekonomik büyümeye yönelik sonsuz iştahımızla, insanlık kitlesel yok ediş silahı haline geldi. Doğaya tuvalet muamelesi yapıyoruz. Ve nihayetinde, vekaleten intihar ediyoruz.

Milyarderlerin boş hayalleri bir yana, B Gezegeni diye bir şey yok. Elimizdeki gezegeni düzeltmeliyiz. Bu harika hediyeye değer vermeliyiz. Doğayla barışmalıyız. Sizi doğru olanı yapmaya çağırıyorum. Doğa için adım atın.

Biyoçeşitlilik için adım atın. İnsanlık için adım atın. Gelin hep birlikte doğayla barış anlaşması niteliğinde iddialı bir çerçeveyi benimseyip hayata geçirelim ve çocuklarımıza daha iyi, daha yeşil, daha mavi ve daha sürdürülebilir bir dünya bırakalım.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU