ABD Gizli Servisi, Çin devleti destekli hackerların milyonlarca dolarlık Kovid desteği çaldığını öne sürdü

"Bu, yabancı ve devlet destekli siber suçlularla bağlantılı ilk pandemi dolandırıcılığı örneği olabilir"

(Reuters)

ABD Gizli Servisi'ne göre Çin devleti destekli hackerlarKovid-19 salgını başladığından bu yana ABD'den milyonlarca dolarlık destek fonu çaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NBC'nin haberine göre, Çin hükümetiyle bağlantılı hacker grubu APT41, 2020'den bu yana bir düzineden fazla ABD eyaletindeki işsizlik sigortası fonları ve Küçük İşletmeler İdaresi kredileri de dahil Kovid yardımlarından en az 20 milyon dolar çaldı.

Hackerların fonları kişisel kazanç için mi yoksa Pekin adına mı çaldığı belirsiz olsa da siber güvenlik uzmanları bunun yabancı ve devlet destekli siber suçlularla bağlantılı ilk pandemi dolandırıcılığı örneği olabileceğini söylüyor.

Hem finansal kazanç hem de eski usul casusluk amacıyla bilgisayar korsanlığı operasyonları başlatmasıyla bilinen APT41, pandemi öncesinden beri FBI'ın takibi altında.

2020'de ABD Adalet Bakanlığı, ABD'de ve yurtdışında 100'den fazla şirketi hedef aldığı gerekçesiyle hacker örgütünün 5 üyesine dava açmıştı.

ABD Gizli Servisi yaptığı açıklamada, APT41'i "Çin devleti destekli, kişisel kazanç için mali suçlar işlemede ve casusluk görevleri yürütmede son derece usta bir siber tehdit grubu" olarak nitelendirdi.

Siber suç örgütü, aralarında video oyunu firmaları, bilgisayar üreticileri ve yazılım geliştirme şirketlerinin de bulunduğu çok sayıda şirkete saldırdı.

FBI'a göre grup, dünya genelindeki ağlara yetkisiz erişim sağlamak için tedarik zincirlerine saldırdı.

Hacker örgütü son 10 yılda, "sosyal medya, telekomünikasyon, hükümet, savunma, eğitim ve üretim gibi geniş bir sektör yelpazesini temsil eden" yüzlerce şirketi hedef aldı.

FBI, "Bu mağdurlar arasında Almanya, Avustralya, Brezilya, Hindistan, İsveç ve Japonya'daki şirketler de bulunuyor" diye belirtmişti.

Grup daha önce, 2020'de de yabancı hükümetleri, politikacıları, düşünce kuruluşlarını, üniversiteleri, kar amacı gütmeyen kuruluşları ve Hong Kong'daki sivil toplum üyelerini hacklemekle suçlanmıştı.

Dönemin ABD Adalet Bakanı Yardımcısı Jeffrey A. Rosen, "Ne yazık ki Çin Komünist Partisi, Çin dışındaki bilgisayarlara saldırdıkları ve Çin'e yararlı fikri mülkiyeti çaldıkları sürece Çin'i siber suçlular için güvenli hale getirmek gibi farklı bir yol seçti" demişti.

Bilgisayar korsanlarının fidye yazılımı saldırıları düzenlediği ve mağdurlardan ödeme talep ettiği de iddia ediliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU