Çin'de protestolar: İki Batılı gazeteci gözaltına alındı

Pekin, BBC'yi yalanladı

Eylemlerin sembolü, göstericilerin taşıdığı boş beyaz kağıtlar oldu (Reuters)

Çin'de sıfır Kovid politikası ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de karantina altında olduğu iddia edilen apartmanda çıkan yangının ardından protesto ve tepkiler ülke geneline yayıldı.

Ülkenin en büyük şehri Şanghay'da halk, yangında hayatını kaybedenleri anmak ve karantina politikasını protesto etmek için dün gece sokaklara akın etti. Kalabalığa polis müdahale ederken bazı göstericiler gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent Pekin, Vuhan ve Çengdu gibi pek çok şehirde de koronavirüs önlemlerine karşı geniş katılımlı protesto gösterileri düzenlendi.

Protestoları takip eden iki Avrupalı muhabir, polisle sorun yaşadı. BBC adına Şanghay'da görev yapan gazeteci Ed Lawrence, dünkü protestolarda gözaltına alındı. BBC tarafından gece yapılan açıklamaya göre Çinli yetkililer, Lawrence'ın "kendi iyiliği için yakalandığını" söyledi.

Haber kuruluşu, muhabirin saatlerce gözaltında tutulduğunu ve bu esnada polis tarafından dövülüp tekmelendiğini öne sürdü:

Bir muhabirimizin görevini yaparken bu şekilde saldırıya uğraması çok endişelendirici.

Lawrence'ın yakalandığı anlara ait olan iki video sosyal medyada paylaşıldı.
 


Öte yandan BBC, Çinli yetkililerin herhangi bir özür dilemediğini bildirdi. Ancak Lawrence'ı bir süre sonra serbest bırakan yetkililerin, gazetecinin "kalabalıktan hastalık kapmasına karşı kendi iyiliği için gözaltına alındığını" söylediği aktarıldı:

Bu açıklamayı inandırıcı bulmuyoruz.

Çin Dışişleri Bakanlığı ise konu hakkında bir açıklama yaparak BBC'yi yalandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, "Anladığımız kadarıyla BBC'nin açıklaması doğru değil" dedi. Lawrence'ın basın kartını göstermediğini iddia eden Zhao şöyle konuştu:

Kolluk kuvvetleri söz konusu olay esnasında insanların bölgeden ayrılmasını istedi. İşbirliği yapmayan kişiler olay yerinden uzaklaştırıldı.

İsviçre devlet televizyonu RTS muhabiri Michael Peuker'ın da etrafını Şanghay'da canlı yayın yaparken polisler çevirdi. Peuker canlı yayında "Bundan sonra karakola götürüleceğim" ifadesini kullandı. RTS daha sonra Peuker'ın gazeteci olduğunu açıkladığını ve polislerin yanlarından ayrıldığını bildirdi.

Çin basını görmezden geldi

Başkent Pekin, Vuhan ve Çengdu gibi pek çok şehirde de koronavirüs önlemlerine karşı geniş katılımlı protesto gösterileri düzenlenirken, protestolar Çin basınında kendisine yer bulamadı.

Gazetelerin ilk sayfalarını Tayvan'daki yerel seçimler, Katar'daki Çin yapımı güneş enerjisi santrali ve solaryuma giden Çinli kadınların sayısının artması gibi haberler süsledi.

Devlete ait Çin Merkez Televizyonu, bu sabahki yayınının büyük kısmını yarın fırlatılacak Shenzhou-15 uzay aracına ayırdı.

Pekin'in koronavirüsü kontrol altına alma çabalarıysa gazetelerde sıkça yer aldı.
 

Independent Türkçe, AFP, Vice, The Guardian, Reuters, SwissinfoAA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU