90 yaşındaki Kardinal Zen, Hong Kong protestolarındaki rolünden dolayı suçlu bulundu

Eski Hong Kong Başpiskoposu, Çin Komünist Partisi ve Vatikan'a eleştirileriyle tanınıyor

1932'de Şanghay'da doğan Zen, komünist yönetimden Hong Kong'a kaçmış; 2002'de Hong Kong Başpiskoposu olduktan sonra 2009'da emekliye ayrılmıştı (AFP)

Eski Hong Kong Başpiskoposu Kardinal Joseph Zen, mahkemede suçlu bulundu.

90 yaşındaki Zen, 2019'da yapılan Pekin karşıtı gösterilere yardımı amaçlayan fondaki rolü nedeniyle yargılanıyordu.

Batı Kowloon Sulh Ceza Mahkemesi'nde cuma günü görülen duruşmada Zen, İnsani Yardım Fonu 612'de toplanan bağışları devlet kayıtlarına geçirmediği gerekçesiyle suçlu bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin Komünist Partisi'ne yönelik eleştirileriyle bilinen Zen'le birlikte eski milletvekili Margaret Ng, şarkıcı Denise Ho, eski öğretim üyesi Hui Po Keung, eski milletvekili Cyd Ho ve fonun sekreteri Sze Ching-wee'nin de suçlu olduğuna karar verildi.

Zen, Ng, Denise Ho, Keung ve Cyd Ho 4 bin Hong Kong Doları (yaklaşık 9 bin 500 TL), Ching-wee ise 2 bin 500 Hong Kong Doları (yaklaşık 5 bin 900 TL) para cezasına çarptırıldı.

Söz konusu 6 kişi hakkında "dış güçlerle işbirliği" yaptıkları gerekçesiyle mayısta hukuki işlem başlatılmış, daha sonra suçlamalar düşürülmüştü.

Yakalanan göstericilerin yasal ve tıbbi masraflarını karşılamak için Haziran 2019'da kurulan İnsani Yardım Fonu 612, geçen yıl polis baskını sonrasında faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmıştı.

Fonda 100 bin bağış üzerinden 270 milyon Hong Kong Doları (yaklaşık 643 bin 750 TL) toplandığı bilgisi de paylaşıldı.
 


Vatikan-Çin anlaşması

Öte yandan kararın, Vatikan'ın piskopos atamasıyla ilgili Çin'le 2018'de yapılan gizli anlaşmayı kasımda ikinci kez yenilemesinin ardından gelmesi de dikkat çekti.

Zen anlaşmayı açıkça eleştiren isimler arasındaydı. Eski başpiskopos, 2018'de Vatikan'ı Katoliklere ihanetle suçlamış ve "Bunun sonuçları trajik olacak" demişti.

Çin-Vatikan diplomatik ilişkilerinin önünde Tayvan engeli de bulunuyor.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan'ı tanıyan 17 ülke arasında Vatikan da yer alıyor.



Independent Türkçe, CNN, Guardian, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU