Malezya'da en çok oyu alan Enver İbrahim mi, ittifaklarına güvenen Muhyiddin Yasin mi hükümet kuracak?

Küçük partilerin desteğini alan Muhyiddin Yasin'in başbakanlık şansı daha yüksek

Eski Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin, yeniden hükümet kurmakla görevlendirilmeye çok yakın (Reuters)

Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah, 15. genel seçimlerde en çok sandalye kazanan siyasi ittifakların, hükümet kurmak için diğer partilerle sağladıkları işbirliği tekliflerini 21 Kasım öğlene kadar sunmalarını istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muson yağmurlarına rağmen 21 milyondan fazla seçmenin yüksek katılım sağladığı 19 Kasım seçim yarışı, muhalefetteki Enver İbrahim (75) liderliğindeki Umut İttifakı (PH) ve Muhyiddin Yasin (75) liderliğindeki Ulusal İttifak (PN) arasında başa baş bir çekişmeye sahne oldu. PH, meclisteki 222 koltuğun 82'sini kazanarak birinci olurken, PN 73 milletvekili çıkardı. 

Başbakan İsmail Sabri Yakup'un liderliğinde seçime giren Ulusal Cephe (BN), ülkenin en güçlü siyasi kuruluşu Birleşik Malay Ulusal Örgütü'nün (UMNO) desteğine rağmen ancak 30 vekillik kazanabildi.

Sabah Halkının İttifakı'nın (GRS) 6 milletvekiliyle Muhyiddin'i desteklemesinin ardından Saravak Partileri İttifakı (GPS) lideri Zuhari Abang Openg, 20 Kasım'da Kuala Lumpur'da PN lideriyle görüşerek desteğini iletti. Malezya İslam Partisi gibi toplamda 13 milletvekilliğine sahip küçük partilerin de arka çıkması beklenen Muhyiddin görüşmeden sonra şöyle dedi:

Kralın beni 10. Başabakan atamasına yetecek sayıda milletvekilinden destek alacağıma inancım tam.

Yeni başbakanı, partiler arasındaki koalisyon pazarlıkları kadar, UMNO içindeki siyasi çekişmeler de belirleyecek. Singapur gazetesi Straits Times, hakkında yolsuzluk davaları bulunan UMNO Başkanı Ahmed Zahid Hamidi'nin (69) Enver İbrahim'i destekleme niyetinin örgüt içinde büyük tepki çektiğini belirtti.

Bu seçim, 1993'ten beri Başbakan olmak için yarışmasına rağmen hapis yatması ve siyasi çatışmalar nedeniyle başaramayan İbrahim'in son şansı olarak değerlendiriliyor.

 

Independent Türkçe, Straits Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU