Malezya kıran kırana başbakanlık yarışına hazırlanıyor

En az üç başbakan adayının şansı birbirine yakın

Malezya'nın ana muhalefet lideri ve Halkın Adaleti Partisi Genel Başkanı Enver İbrahim, 19 Kasım seçimlerindeki adaylarını 29 Ekim'de tanıttı (AA)

Güneydoğu Asya'nın önemli ticaret üslerinden Malezya, 19 Kasım'da ilk defa ikiden fazla başbakan adayıyla genel seçimlere gidecek.

Seçimlerde başlıca üç büyük grubun başbakan adayları yarışacak: Barisan Nasional (Ulusal Cephe) adayı ve şimdiki Başbakan İsmail Sabri Yakup (62), Pakatan Harapan (Umut İttifakı) adayı Enver İbrahim (75) ve Perikatan Nasional (Ulusal İttifak) adayı Muhyiddin Yasin (75).

Birleşik Malay Ulusal Örgütü (UMNO) Başkanı Ahmed Zahid Hamidi (69), kağıt üzerinde Barisan Nasional lideri olsa da, kendi örgütü tarafından aday yapılmadığı için "sürpriz favori" olarak gösteriliyor.

UMNO Başkan Yardımcısı ve Başbakan Yakup seçimde koltuğunu korumak için yarışacak. Sadece diğer ittifakların adaylarıyla değil, Hamidi'yle de sert rekabet içinde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu seçim, 1993'ten beri Başbakan olmak için yarışmasına rağmen hapis yatması ve siyasi çatışmalar nedeniyle başaramayan İbrahim'in son şansı olarak değerlendiriliyor. Başarılı olamazsa muhalefet liderliğinden emekliye ayrılacak.

Eski Başbakan Yasin'in iki aday karşısında şansı daha az. Kıdemli politikacı, kendi memleketi Johor'da çok sevilse de seçmen sayısı 21 milyonu aşan ülkenin genelinde aynı güce sahip değil.

En az 4 yıl daha UMNO liderliğini götürmesi beklenen Hamidi, hakkındaki yolsuzluk iddialarından aklanabilirse, ülkenin en büyük siyasi partisinin başkanı olarak potansiyel başbakan adayı.

Malezya'daki siyasi parti ve koalisyonlar, parlamentodaki 222 sandalye için yarışacak.

Başbakan Yakup, seçimler öncesinde ekonomiyi canlandırmaya ve enflasyonu kontrol altına almaya odaklanmak istediğini söylerken, UMNO Başkanı Hamidi, son birkaç aydır erken genel seçimler için gündem oluşturmaya çalıştı.

UMNO'nun hükümetteki müttefikleri ve muhalefet partileri, seçimlerin geçen yıl 50'den fazla insanın ölümüne ve binlerce kişinin yerinden olmasına yol açan muson mevsiminde yapılmaması çağrısında bulundu ve erken seçim çabalarını UMNO için siyasi bir intihar olarak nitelendirdi.

Muhalefet kanadı, erken seçim konusunda en büyük gayreti gösteren ve yolsuzluktan yargılanan UMNO lideri Zahid'i, söz konusu yargı sürecinden kurtulmak için erken seçimleri kullanmakla suçladı.

Ancak UMNO'nun üst yönetimi, partinin Malay seçmenlerin desteğinden ve kargaşa içindeki muhalefetten yararlanabilmesi için seçimlerin bu yıl içinde yapılması yönünde karar bildirdi.

Partisinin üst yönetimi ve gençlik kollarının baskıları üzerine Başbakan Yakup, muhalefetten gelen tepkilere rağmen Kral ile görüşmesinin ardından meclisi erken seçimlerin önünü açmak için feshettiğini açıkladı.

Barisan Nasional, görevdeki Federal Bölgeler Bakanı Shahidan Kassim, İletişim ve Multimedya Bakanı Annuar Musa, Teknoloji ve Yenilik Bakanı Adham Baba ve Ulusal Birlik Bakanı Halimah Mohamed Sadıki'yi aday göstermeyecek.

Malezya hükümetinin son büyük icraatı, Kapsamlı Yenilikçi Trans Pasifik Ortaklık Anlaşması'nı (CPTPP) onaylamaktı. Aslında, 11 ülkenin dahil olduğu anlaşmaya katılım 2018'de kararlaştırılmıştı. Onay öncesi parlamento ve hükümet tarafından yapılan değerlendirmelere göre, Pasifik bölgesinde gümrük vergilerinin azaltılmasıyla Malezya'nın yıllık dış ticaret hacminin 2021'deki 481 milyar dolar düzeyinden 666 milyar dolara çıkacağı hesaplandı. Türkiye-Malezya ticaret hacmiyse geçen yıl 3.5 milyar dolardı.

CPTPP'ye dahil olan diğer ülkeler şunlar: Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, Singapur, Vietnam, Brunei, Kanada, Meksika, Şili ve Peru.

Malezya'da geçen yıl hükümet koronavirüs salgınını gerekçe göstererek olağanüstü hal ilan etmiş, bunun üzerine genç eylemciler, hükümete olan öfkelerini ifade etmek için "Kara Bayraklar" adıyla gösteriler düzenlemişti.

 

Independent Türkçe, Straits Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU