Yumurtalarını ağızlarında taşıyan anne balıkların acıkınca yavrularını yediği keşfedildi

"Bu yamyamlığı tamamen tesadüfen keşfettik"

Araştırmaya konu olan balıklar, Tanganyika Gölü'nde ve Burundi, Ruanda, Tanzanya ve Zambiya'nın bazı bölgelerindeki tatlı sularda yaşıyor (Russell D. Fernald ve Sabrina S. Burmeister)

Dişi ciklet balıklarının çok acıktıklarında yavrularını yiyerek yamyamlık yaptığı ortaya çıktı.

Latince adı Cichlidae olan bu familyadaki balıklar, yumurtalarını ağızlarının içinde kuluçkaya yatırıyor. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra bir süre daha annelerinin ağzında kalmaya devam ediyor.

Öte yandan yavru balıkları ağzında taşıyan anne, bu esnada beslenemiyor. Yeni bir araştırmaya göreyse anne çok acıkırsa kendi yavrularının bir kısmını yiyor.

ABD'deki Central Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu ürkütücü davranışı laboratuvarlarındaki akvaryumda anne balıkları gözlemlerken fark etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada Afrika'daki tatlı sularda yaşayan, Latince adı Astatotilapia burtoni olan ciklet balığı türü incelendi.

Hakemli bilimsel dergi Biology Letters'ta yayımlanan makalenin ortak yazarı Peter Dijkstra, "Bu yamyamlığı tamamen tesadüfen keşfettik" diye konuştu.

Dijkstra ve meslektaşları, ilk olarak bir dişi balığın ağzındaki yumurtalardan bazılarının eksik olduğunu fark etti ve bir şeylerin ters gittiğinden şüphelendi.

Dişi ciklet balıkları ağızlarında 100 kadar yumurta taşıyabilir. Ancak bu dişinin ağzında sadece 25 yumurta vardı.

Üniversitenin biyoloji bölümünde doktor öğretim üyesi olan Dijkstra, "Annelerden birinin tüm yavrularını tutmadığını fark ettik" ifadelerini kullandı:

Aslında yamyamlığa dair çok fazla araştırma var. Pek çok hayvan türünde çok yaygın.

"Dişilerin bebekleri kalori kazanmak için yediklerini düşünüyoruz. Ayrıca antioksidan almaları için de bir yol olabilir" diyen bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

Anneler kendi sağlıkları için bebeklerinden bazılarını feda ediyor. Bu sayede yeniden yumurtlayabilecekler.

 

Independent Türkçe, Livescience, New Scientist

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU