Şili'nin solcu lideri Boric, Mapuçelerin talepleri için komisyon kurdu

36 yaşındaki devlet başkanı, ülkenin en büyük yerli halkından gelen saldırıları Nazilerin eylemlerine benzetti

Yaklaşık 18,5 milyon kişinin yaşadığı Şili'de, Mapuçelerin nüfusun yüzde 9'unu oluşturduğu düşünülüyor (AFP)

Şili'nin en genç devlet başkanı Gabriel Boric, ülkenin en büyük yerli halkı Mapuçelerin, özel şirketlerin kullandığı arazilerdeki hak taleplerini değerlendirmek için komisyon kurulacağını duyurdu.

Cuma günü Mapuçe yerlilerinin liderleriyle bir araya gelen Boric, ülkenin güneyindeki Araucania bölgesindeki arazi mülkiyeti tartışmalarının ele alınması için harekete geçileceğini belirtti.

Mapuçe yerlileri, halihazırda özel ağaç kesme şirketlerinin işlettiği arazilerin aslında kendi atalarına ait olduğunu savunuyor. Şirketlerse toprakları para vererek satın aldıklarını ve kullanma hakları olduğunu söylüyor.

36 yaşındaki lider, Barış ve Uzlaşma Komisyonu adını verdiği bir yapının, buradaki arazi anlaşmazlıklarını çözmek için Mart 2023'te göreve başlayacağını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Boric, komisyonun tüm tarafları memnun etmesinin imkansız olduğunu söyleyerek, "Tüm arazilerin geri verilmesi mümkün değil. Şili'nin güneyindeki birçok şehir, bir zamanlar Mapuçelere ait bu topraklar üzerine inşa edildi ve bu şehirlerin korunması gerek" dedi.

Bazı radikal Mapuçe yerlileri, Araucania'daki şirketlerin bina ve ekipmanlarına yönelik kundaklama saldırıları düzenlemişti.

Boric'in bölgeye yapacağı ilk ziyaretin doğrulandığı çarşamba günü, radikal Mapuçe grubu Coordinadora Arauco-Malleco (CAM), buna tepki olarak Araucania'daki bir kilise ve okulu kundaklamıştı.

Bu yıl radikal grupların düzenlediği saldırılarda bölgede en az 8 kişinin öldüğü bildirildi.

Şili'nin lideri, saldırıları sert şekilde kınayarak, bunları 1930'larda Nazi Almanyası'nın sinagogları yakmasına benzetti.

Boric, radikal grupların eylemlerinin hukuka uygun şekilde cezalandırılacağını da belirtti.
 

gabriel boric.jpg

Boric, Mapuçelerin saldırılarının tüm ülkeye zarar verdiğini savundu (Reuters)


Öte yandan Boric'in kabinesinden eski İçişleri Bakanı Izkia Siches, bölgeye martta ziyaret düzenlemiş, konvoyun geçişi sırasında kimliği belirsiz kişiler tarafından havaya ateş açılmıştı.

Şili'nin bir önceki lideri Sebastian Pinera, Mapuçelerin eylemlerini önlemek için 2021 sonlarına doğru Araucania bölgesine orduyu göndermişti.

Solcu lider Boric ise bu yıl martta göreve geldiğinde askerleri bölgeden geri çekmişti.

Mapuçelerle diyalog kurulmasına öncelik verdiğini söyleyen Boric, ordunun çekilmesinin ardından şiddet olaylarında yüzde 122 artış yaşanmasıyla, mayısta tekrar bölgeye asker göndermişti.



Independent Türkçe, AFP, Merco Press

DAHA FAZLA HABER OKU