Hawaii'ye ateş karıncaları "yağıyor"

"Karıncalar ağrılı bir batmaya ve büyük kırmızı izlere yol açarken evcil hayvanlarda körlüğe neden olabiliyor"

(Hawaii Tarım Bakanlığı)

ABD'nin Hawaii eyaletinin Kauai adasındaki yetkililerin, "halkın üzerine yağıp onları sokabilecek" ateş karıncalarının adada şimdiye kadar görülen en büyük istilası konusunda toplumu uyardığı bildirildi.

Susam tohumu büyüklüğündeki, Orta ve Güney Amerika'ya özgü bu küçük ateş karıncaları dünyanın en kötü istilacı türleri arasında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel haber sitesi SFGate'e göre yetkililer, ateş karıncalarının Hawaii sakinlerinin yaşam tarzını değiştirdiğini söylüyor.

Uzmanlar, yoğun istila altındaki bazı bölgelerde karıncaların, evine girdiği sakinleri uykularında sokup "haftalarca" geçmeyen ısırık izlerine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

SFGate'e konuşan Hawaii Ant Lab'den (Hawaii Karınca Laboratuvarı) Heather Forest, "Eskiden yürüyüşe çıkabiliyor, plaja gidebiliyordunuz. Bu karıncalar halkın üstüne yağıp onları sokabiliyor" dedi.

Bu karıncalar ilk kez 20 yıldan uzun süre önce Hawaii adalarında keşfedilirken bu sonuncusunun, bölge sakinlerinin şimdiye kadar gördüğü en büyük istila olduğu aktarılıyor.

Kauai İstilacı Türler Komitesi (Kauai Invasive Species Committee/KISC) en az 52 bin metre kare alanı kaplayan en son istilanın, en kötüsü olduğunu söylüyor.

Şu ana kadar karıncaların, Wailua Nehri yakınlarındaki vadinin bazı kısımlarını kolonileştirdiğinin görüldüğü bildirildi. Bu vadi karıncalara, nehrin aşağısına yüzerek adanın diğer kısımlarını işgal etme olanağı verebilir.

Yetkililer bölge sakinlerini, arka bahçelerini kontrol ederek istilanın kapsamının daha iyi hesaplanmasına yardımcı olmaya çağırdı.

 


Ayrıca sakinlere yardımcı olmak için KISC de dahil bazı kuruluşlar, daha fazla evi ele geçirmeden önce istilacı karıncaları tespit edecek test kitlerini piyasaya sürüyor.

Bölge sakinleri istilanın meydana geldiği yerlerin tahmin edilmesine yardımcı olunca yetkililer devreye girip karıncaları, kolonilerine geri götürebilecekleri zehirli yiyeceklerle yemleyebilecek.

Hawaii Valiliği'nden geçen ay yapılan resmi açıklamada, "Hawaii'nin yerli karıncaları yok. Hawaii yeni, zararlı karınca türlerinin tespitine ve özellikle küçük ateş karıncaları da dahil belirli zararlı karınca türlerinin kontrolüne öncelik verdi" diye belirtilmişti.

Açıklamada, "Karıncalar ağrılı bir batmaya ve büyük kırmızı izlere yol açarken evcil hayvanlarda körlüğe neden olabiliyor. Karıncalar toprakta, ağaçlarda ve diğer bitki örtüsünde, binaların ve evlerin içinde çok büyük koloniler kurabiliyor ve bir mülkü tamamen istila edebiliyor" uyarısında bulunulmuştu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU