İran hava savunma sistemi menzilini Bingöl'e kadar genişletti

Tahran, 4B Seyyad füzesiyle meydan okudu

İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami 17 Ekim'de Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin Aras Nehri bölgesindeki tatbikatı denetledi (Reuters)

İran, hava savunma sisteminin menzilini Türkiye'nin Muş vilayetini ve Umman Denizi'ni kapsayacak kadar genişlettiğini duyurdu.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre, 6 Kasım'da Bavar 373 hava savunma sistemiyle ilgili yeniliklerin tanıtıldığı İran Uzay Kurumu'ndaki toplantıya Savunma Bakanı Emir Muhammedrıza Aştiyani ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Alirıza Sabahi Ferd katıldı.

Hava savunma sisteminin tespit menzili 450 kilometreye, takip menzili 405 kilometreye ve hedef imha irtifası 32 kilometreye yükseldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Resmi ajans Tasnim'in haberine göre, sistemde kullanılan 4B Seyyad seyir füzesinin menzili de 210 kilometreden 300 kilometreye çıktı.

Türkiye'nin Muş vilayetinin batı sınırındaki Bingöl'le İran toprakları arasındaki mesafe yaklaşık 300 kilometre. Güncellemeyle birlikte Türkiye'nin Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Siirt, Batman ve Şırnak gibi doğu ve güneydoğu vilayetleri de İran'ın hava savunma sisteminin menzili içinde kalıyor.

Yaklaşık 30 yıldan bu yana füze programını geliştiren Tahran yönetimi, 300 ila 3 bin kilometre menzilli balistik füzelere sahip. Kimyasal, nükleer ve biyolojik başlık taşıyabilen balistik füzeleriyle Avrupa'nın birçok noktası, Asya ve Afrika'nın büyük bölümüyle Ortadoğu'yu vurma potansiyeli bulunan İran'ın bu kapasitesi, başta İsrail olmak üzere bölge ülkeleri tarafından tehdit olarak algılanıyor.

İranlı mühendislerin hava savunma sistemini sadece iki yıl içinde 5. nesil savaş uçaklarıyla baş edebilir seviyeye çıkardığını savunan Tuğgeneral Ferd şöyle konuştu:

Bugün herkes biliyor ki donanımımız modern dünya teknolojisinin en ileri noktasındadır.

İsrail gazetesi Jerusalem Post, dünkü basın toplantısını şöyle yorumladı:

Bu sistem genelde İran'ın hava savunma sistemi ve atış gücü menzilini artırmak için tasarlanmış. İran, bütün Basra Körfezi'ni kapsam altına alıp Umman Körfezi'ne kadar uzanabileceğini ve Azerbaycan ve Irak'ın Kürdistan Bölgesi'yle sınır bölgelerini koruyabileceğini göstermek istiyor.

Zelenski: İran yalan söylüyor

Jerusalem Post, İran'ın füze sistemleri için destek aldığı Rusya'ya insansız hava aracı sattığını ilk defa 5 Kasım'da kabul ettiğini hatırlattı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, sınırlı sayıda İHA satışının Ukrayna savaşından önce yapıldığını savunarak, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşta İran'ın insansız hava araçlarını kullandığı bize ispatlanırsa bu konuya kayıtsız kalmayız" demişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 5 Kasım'da İran'ın yalan söylediğini savunarak, "Her gün en az 10 İran drone'u düşürüyoruz" dedi.

 

Independent Türkçe, Tasnim, Jerusalem Post, AA

DAHA FAZLA HABER OKU