Arnavutluk Başbakanı Rama, göçmen krizinde Birleşik Krallık'a çıkıştı: Kendi başarısızlığınız için bizi suçlamayın

"Kolaya kaçıp gerçeği görmezden geliyorsunuz"

Birleşik Krallık'a Manş Denizi üzerinden geçişlerin artması Paris ve Londra arasında gerginlik yaratmıştı (Reuters)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Birleşik Krallık'ın (BK) ülkesini hedef alıp suçlayıcı bir dil kullandığını söyledi.

Rama, Twitter hesabından yaptığı bir dizi paylaşımda, BK yönetimini Arnavutluk yurttaşlarına karşı ayrımcı davranmakla eleştirdi.

Başbakan, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

BK'nin suç ve sınır sorunlarının kaynağı olarak Arnavutları (bazılarının Brexit için çabalarken utanç verici şekilde yaptığı gibi) hedef alması kolaya kaçan bir söylem, katı gerçeği de görmezden geliyor.

BK'nin çarşamba günü açıkladığı verilere göre mayıs-eylül arasında Manş Denizi'ni geçerek ülkeye girenlerin yüzde 42'sini Arnavutlar oluşturdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada söz konusu 5 aylık dönemde en az 11 bin Arnavutun ülkeye girdiği belirtilmiş, 2020'de bu rakamın 815 olduğuna dikkat çekilmişti.

BK yönetimi, özellikle Arnavut yurttaşların oluşturduğu suç çetelerinin Fransa'nın kuzeyinde güçlenerek ülkeye geçişleri artırdığını savunmuştu.

Pazartesi günü BK İçişleri Bakanı Suella Braverman, ülkeye kaçak yollardan giren Arnavutların sayısında büyük artış yaşandığını söylemişti. Braverman, ülkeye gelenlerin çoğunlukla organize suç çetelerine üye genç ve bekar erkeklerden oluştuğunu öne sürmüştü.

Rama ise söz konusu iddiaları reddederek paylaşımında şöyle yazdı:

BK'ye giden 140 bin Arnavutun yüzde 70'i İtalya'da ve Yunanistan'da yaşıyordu. Bunlardan 1200'ü iş insanıydı. BK'deki Arnavutlar çok çalışıyor ve vergilerini ödüyor. BK tüm ülkelerden suç çetelerine karşı savaşmalı ve politikalarındaki başarısızlıklar için Arnavutları suçlamayı bırakmalı.

BK ve Arnavutluk, ülkede yasal şekilde kalma hakkı olmayan Arnavut yurttaşların geri gönderilmesi için geçen yıl anlaşmaya varmıştı.

Öte yandan BK'deki sığınma taleplerinin değerlendirilmesi sürecinin yavaş ilerlemesi ve yığılma yaşanması nedeniyle hükümet eleştiri toplamıştı.

BK Başbakanı Rishi Sunak, dünkü konuşmasında yeterli sayıda işlem yapılmadığını kabul ederken, sürecin hızlandırılması için çalıştıklarını söylemişti.



Independent Türkçe, Telegraph, Reuters, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU