Ekvador'da çeteler dehşet saçtı, olağanüstü hal ilan edildi

Bombalı ve silahlı saldırılarda en az 5 polis öldü

Ekvador'un en kalabalık vilayetlerinden ikisinde çetelerin şiddetli saldırıları üzerine olağanüstü hal ilan edildi (Reuters)

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da suç çetelerinin saldırılarında 5 polisin ölümü ve gardiyanların rehin alınması üzerine ABD ziyaretini iptal eden Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso iki vilayette olağanüstü hal ilan etti. Guayas ve Esmeraldas'ta akşam 9'dan sabaha kadar sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandı.

Guayas cezaevindeki bazı çete üyelerinin 1 Kasım'da başka cezaevlerine nakledilmesi sırasında dışarıdaki çete üyeleri polis noktalarına ve benzin istasyonlarına bomba ve silahla saldırdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin en büyük liman kenti Guayaquil'deki hapishanede Şubat 2021'den bu yana çete savaşlarında yaklaşık 400 kişi ölmüştü.

İçişleri Bakanı Juan Zapata başkent Quito'da gazetecilerin karşısına geçerek, Guayaquil'de ve kuzeybatı petrol kenti Esmeraldas'ta organize suç örgütlerinin saldırılar düzenlediğini söyledi. Çetelerle mücadele için 52 bin polis sokaklarda görevlendirildi.

Cumhurbaşkanı Lasso 1 Kasım'daki görüntülü mesajında şu ifadeleri kullandı:

Dün akşam ve bugün Guayaquil ve Esmeraldas'ta olanlar açıkça uluslarötesi suçun aşmak istediği sınırı gösteriyor. Onları kaygılandıran önlemler aldığımız için böyle şiddetle karşılık veriyorlar.

Bir zamanlar komşuları Kolombiya ve Peru'ya kıyasla barışçıl ortama sahip olan Ekvador'da son yıllarda Meksika bağlantılı uyuşturucu çeteleri şiddet eylemlerini artırdı. Olaylarda geçen yıl 61 polis ölürken, cinayet oranı 2021'de ikiye katlanarak 100 bin kişide 14'e, bu yılın ilk 10 ayında 100 binde 18'e çıktı.

Uzmanlar, önceden uyuşturucu geçiş ülkesi diye tanımlanan Ekvador'un, artık ABD ve Avrupa'ya dağıtım merkezine dönüştüğüne dikkat çekiyor. Geçen yıl güvenlik güçleri 210 ton kokain ve diğer uyuşturucu maddeye el koyarken, bu yıl yakalanan uyuşturucu miktarı 160 tonu buldu.

Cumhurbaşkanı Lasso, ailesiyle ABD'nin Florida eyaletinde yapmayı planladığı tatili iptal etti.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters, Prensa Latina

DAHA FAZLA HABER OKU