Hükümet karşıtı protestolarla sarsılan Ekvador'da olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.
Devlet Başkanı Guillermo Lasso, protestoların yoğunlaştığı üç bölgede OHAL uygulamasına geçildiğini dün duyurdu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Önemli petrol üreticileri arasında yer alan Ekvador, Kovid-19 pandemisinin ardından enflasyonun, işsizliğin ve yoksulluğun artmasıyla boğuşuyor. Ülkede akaryakıt fiyatları da 2020'den bu yana arttı. Motorinin galon fiyatı (3,8 litre) 1 dolardan 1,90 dolara, benzinin galon fiyatı 1,75 dolardan 2,55 dolara yükseldi.
Güney Amerika ülkesindeki yerli gruplarsa dizelin galon fiyatının 1,50 dolara, benzinin galon fiyatının 2,10 dolara inmesini istiyor. Ancak Kito bu talebi kabul etmiyor.
Ekvador Yerli Milliyetler Konfederasyonu'nun (Conaie) hükümetten talepleri arasında gıda fiyatlarının kontrol edilmesi ve yaklaşık 4 milyon ailenin banka kredilerinin yapılandırılması da var. Yerliler ayrıca hükümetin IMF'le anlaşması kapsamında uygulanan politikalara karşı çıkıyor.
Yaklaşık 18 milyonluk nüfusun 1 milyondan fazlasını oluşturan yerli gruplar, taleplerinin karşılanması için pazartesi protesto hareketi başlattı. Yerlilere öğrenciler ve işçiler de destek veriyor.
Protesto gösterilerinde ülke genelinde bazı yollar kapatıldı. Göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 43 kişi yaralandı.
Devlet Başkanı Lasso ve yerli grupların liderleri perşembe bir araya gelse de görüşmelerden sonuç çıkmadı.
"Başkentimizi ve ülkemizi savunmaya kararlıyım"
Lasso başkent Kito'nun yer aldığı Pichincha'nın yanı sıra Cotopaxi ve Imbabura bölgelerinde OHAL ilan edildiğini bildirdi:
Başkentimizi ve ülkemizi savunmaya kararlıyım. Diyalog için çağrı yaptım ancak cevap daha fazla şiddet oldu. Çözüm arama niyeti yok.
OHAL, devlet başkanının düzeni sağlamak için silahlı kuvvetleri devreye sokmasına, medeni hakları askıya almasına ve sokağa çıkma yasağı ilan etmesine imkan tanıyor.
Lasso ayrıca yoksullara ödenen aylık maddi yardımların az da olsa artırılacağını ve devlet bankalarından kredi çekenlerin borçlarının hafifletilmesini sağlayacak bir çalışmayı duyurdu.
Conaie Başkanı Leonidas Iza, Lasso'nun kararının ardından protestoların "süresiz" devam edeceğini söyledi.
Independent Türkçe, AFP, DW, Reuters
Derleyen: Uğurcan Yıldız