Yaptırımların ardından Rusya arayışta: "Kuzey-Güney Koridoru, Süveyş Kanalı'na ciddi rakip olabilir"

Alternatif koridorun taşımacılık maliyetlerini yarı yarıya azaltacağı öngörülüyor

Ever Given gemisinin Süveyş Kanalı'ndan çıkarılması 6 gün sürmüştü (Reuters)

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Andrey Belousov, Uluslararası Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru'nun (INSTC) Süveyş Kanalı'na karşı ciddi bir rakip olabileceğini söyledi.

Belousov, Avrasya Ekonomik Forumu'nda cuma günü yaptığı konuşmada, dünya piyasalarında Çin, Güneydoğu Asya ve Basra Körfezi'ne doğru bir kayış yaşandığı için INSTC'nin öneminin arttığını savundu.

Başbakan yardımcısı, söz konusu değişimden ötürü "Kuzey-Güney rotasının, Süveyş Kanalı'na karşı ciddi bir rakibe dönüşebileceğini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belousov, Süveyş Kanalı'nın halihazırda Avrupa ve Asya'yı bağlayan tek açık deniz ticareti rotası olduğu için küresel ekonomide tekelleşme riski yarattığına dikkat çekti.

Rus yetkili, geçen yıl Ever Given konteyner gemisinin Süveyş Kanalı'nı kapatmasıyla küresel tedarik zincirinde yaşanan sıkıntıları da hatırlattı.

Çin'den Hollanda'ya giden yaklaşık 250 bin tonluk Ever Given, 24 Mart'ta kontrolden çıkarak kanalı kapatmıştı. Olay nedeniyle küresel ticarette günlük 10 milyar dolar civarı zarar meydana gelmişti.

Türkiye de katılmıştı

INSTC'nin temelleri 2002'de İran, Hindistan ve Rusya arasındaki anlaşmayla atılmıştı.

7 bin 200 kilometrelik ağ, bu ülkelere ek olarak İran ve Azerbaycan'ın yanı sıra Orta Asya ve Avrupa'ya da uzanıyor. Türkiye de INSTC projesine imza atan ülkeler arasında.

Uzmanlar, INSTC'nin ürünlerin tedarikini yaklaşık 20 gün daha kısaltıp maliyetleri de yarı yarıya azaltabileceğini öngörüyor.

Söz konusu koridor, özellikle Ukrayna savaşı nedeniyle Batılı devletlerin ve kurumların Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımların ardından tekrar Kremlin'in gündemine gelmişti.
 

INSTC-İnsamer.jpg

Kremlin, INSTC koridorunu alternatif bir ticaret rotası haline getirmeye çalışıyor (INSAMER)


Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de eylülde düzenlenen toplantıda Rusya, Azerbaycan ve İran hükümetinden yetkililer, rotanın geliştirilmesini öngören bir bildiri imzalamıştı.

Toplantıya, Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ve İran Yol ve Şehircilik Bakanı Rüstem Kasımi katılmıştı.

Bildiriye göre taraflar, koridorun potansiyelinden tam yararlanılması için altyapı ve ulaşım fırsatlarının değerlendirilmesi ve analizinde işbirliği kararı almıştı.

Hedef olarak 2030'a kadar Rusya, İran ve Azerbaycan arasında 30 milyon ton transit ve iki yönlü yük taşımacılığı yapılması belirlenmişti.



Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU