PODCAST | Afrika Zamanı

ğ lüÖmer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 23 Ekim 2022;

Uganda'nın başkenti Kampala'dan sizlere sesleniyorum. 

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 


Etiyopya hükümeti ile Tigray isyancıları 24 Ekim'de buluşuyor

Afrika Birliği (AU) tarafından organize edilen Etiyopya hükümeti ile Tigray isyancıları arasındaki barış görüşmeleri 24 Ekim'de Güney Afrika'da başlayacak.

Etiyopya başbakanının ulusal güvenlik danışmanı Redwan Hussien, görüşmelere katılma taahhüdünü yeniden teyit etti. İki taraf arasında devam eden çatışmalardan dolayı barış görüşmelerinin iptal olacağı gündeme gelmişti. 

Afrika Birliği, üst düzey Afrikalı politikacılardan oluşan bir ekibin arabuluculuk yapacağı görüşmeler hakkında henüz resmi bir açıklama yapmadı.

Görüşme, eski Nijerya Devlet Başkanı Olusegun Obasanjo tarafından yönetilecek. Etiyopya Hükümeti ile Tigray İsyancıları arasındaki çatışmalar Kasım 2020'den bu yana binlerce insanın ölümüne ve milyonlarca sivilin yerinden edilmesine yol açtı.


Somali, ABD'li şirketle Petrol Arama Anlaşması imzaladı

Somali ile ABD merkezli bir şirket petrol arama anlaşması imzaladı. Doğu Afrika'ya odaklanan bir petrol ve gaz şirketi olan Coastline, yaptığı açıklamada, hükümete 7 milyon dolarlık bir imza bonusu ödediğini söyledi.

Somali, 2019 yılında kıyı açıklarında yapılacak petrol ve gaz aramalarının önünü açan bir petrol yasası çıkarmıştı.

Uganda ile Kenya'daki hidrokarbon keşifleri ve Mozambik ile Tanzanya'daki devasa gaz buluntuları, Doğu Afrika'nın hidrokarbon potansiyeline işaret ediyor. Şirketlerin bölgeye olan ilgili artıyor.


Uganda'daki ebola salgınında vaka sayısı 65'e yükseldi

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, Uganda'daki ebola vakalarının sayısının 65'e yükseldiğini ve ölümlerin 27'ye yükseldiğini söyledi.

DSÖ yaptığı açıklamada ölü sayısının 44 olduğunu duyurmuştu. 

Sağlık Bakanlığı salgının kontrol altına alındığını söylese de vaka sayıları artmaya devam ediyor.

19 Eylül'de başkent Kampala'dan 160 kilometre uzaklıktaki Mubende bölgesinde ilk vaka bildirimi yapılmıştı.


Sel Çad'da 1 milyon insanı etkiledi

Çad Devlet Başkanı Mahamat Idriss Deby, olağanüstü hal ilan ederek ülkedeki sel felaketinin büyük bir trajediye yol açtığını söyledi.

Ülkedeki 23 bölgenin 18'inde etkili olan sel, 1 milyondan fazla insanı etkileyerek on binlerce kişinin yerinden edilmesine ve binlerce hektarlık ekili arazinin yok olmasına neden oldu.

Deby, durumun giderek daha endişe verici hale dönüştüğünü söyledi.

İklim değişikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkan sel felaketi bölgenin son yıllarda gördüğü en şiddetli doğa olayı olarak kayıtlara geçti.

BM kuruluşlarına göre şiddetli bir kuraklığın ardından gelen sel, gıda fiyatlarının yükselmesine ve 2,1 milyon insanın aç kalmasına neden oldu.


Sudan'da kabileler çatıştı, 200 kişi öldü

Sudan'ın Mavi Nil eyaletinde kabilelerin çatışması sonucu 200 kişi hayatını kaybetti.

Eyalet valisi Ahmed Al-Omda, olağanüstü hal ilan etti ve 30 gün boyunca yürürlükte kalacağını açıkladı.

İki yıl önce ülke çapında bir barış anlaşmasının imzalanmasına rağmen kabileler arasındaki çatışmalar tamamen sona ermedi.

Sudan, sık sık kabileler arası çatışmalara sahne oluyor.

Sudan ordusu, Ekim 2021'de Geçiş Hükümeti Başbakanı Abdalla Hamdok'u görevden almıştı. O günden bu yana Sudan'da hükümet bulunmuyor ve ülkedeki şiddet olayları dinmiyor.

 

 

Geçtiğimiz hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU