İki adımda anksiyete atakları nasıl durdurulur?

"Birçok kişi erken uyarı işaretlerini kolayca fark edebiliyor ama bu genelde zaman ve destek gerektirebilecek bir süreç"

Anksiyete atağına yol açan işaretler değişebilir ve kişilerin paniğe kapılmasına yol açabilir (Unsplash)

Anksiyete atağı korkutucu bir deneyim olabilir. Atak geçiren kişiler, nefes alamadığını, kalplerinin çok hızlı attığını, başlarının döndüğünü veya düşüncelerini kontrol edemediğini hissedebilir.

Anksiyete ataklarına genellikle ölüm korkusu veya başka korkular da eşlik edebilir. Bireyler kaygıları hiç bitmeyecekmiş gibi hissedilebilir.

ABD'li psikoterapist Haley Neidich, herhangi bir psikiyatrik tanı konmamış kişilerin de anksiyete atağı geçirebileceğini ve bu atakların nasıl kontrol edileceğini bilmenin herkese fayda sağlayabileceğini ifade ediyor.

Neidich, "Birçok kişi erken uyarı işaretlerini kolayca fark edebiliyor ama bu genelde zaman ve destek gerektirebilecek bir süreç" diyor:

Bazı insanlar, birdenbire ortaya çıkmış gibi görünen anksiyete atakları geçirebilir. Altta yatan sorunları belirlemeleri için bir psikoterapistten profesyonel destek almaları gerekebilir.

Anksiyete atağı başladıktan sonra onu tamamen durdurmak zor olabilir. Ancak onları kontrol etmek, semptomların şiddetini azaltmak ve sıklığını azaltmak için bazı adımlar var. 

CNET'e konuşan Neidich, bu ataklar sırasında neler yapılması gerektiğini iki başlıkta özetliyor.

1. Dikkatin dağıtılması

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Psikoterapist, "Dikkat dağıtma, anksiyete krizini yönetmek için bir numaralı araçtır" diyor. Anksiyete atağı geçirenlere genellikle derin nefes almaları öğütleniyor. Ancak uzmana göre bu, bireylerin vücuduna çok fazla dikkat kesilmesine ve semptomlarını daha da kötüleşmesine neden olabilir.

"Bir anksiyete atağının başladığını belirlediyseniz, geçmesini beklerken dikkatinizi dağıtın" diyen Neidich, şöyle devam ediyor:

Komik bir film açın, bir boyama kitabı alın, yürüyüşe çıkın, müzik dinleyin. Bir arkadaşınızı arayabilirsiniz ve onlara başka bir şey hakkında konuşmanız gerektiğini söyleyebilirsiniz.

Bu noktada konuşmayı seçeceğiniz kişilerin size daha iyi hissettirmesi gerektiğini düşünmek gerekiyor. "Size neden anksiyete atağı geçirdiğinizi soran kişilerden kaçının" diyen Neidich, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Bir anksiyete atağından sonra ya da bir atağın eşiğindeyken, bunun arkasındaki nedenlere dair konuşmamak önemli. Seçeceğiniz kişilerle o anda neler konuşmanız gerektiğini önceden belirleyin.

Uzmana göre işe yarayan araçlardan bir liste oluşturmak da önemli bir adım. Böylece atak sırasında listeden yardım almak mümkün. Neidich, endişeyi daha da kötüleştirmediği sürece hemen hemen her şeyin işe yarayabileceğini söylüyor:

Sosyal medya birçok insanın kaygısını daha da kötüleştiriyor. Ancak bir danışanım TikTok'ta dans videoları izlemenin anksiyete krizini atlatmasına yardımcı olduğunu söylemişti.

 

 

2. Krizden sonraki bakım

Anksiyete atağı azaldığında yapılması gerekenler de ikinci adımı oluşturuyor. Bunlar da dikkat dağıtıcılara benzer taktikleri içerebilir.

Neidich, "Anksiyete atağının zirvesi geride kaldığında kendinizi toparlamanız ve ayaklarınızın zemine basması atak sonrası bakımın büyük parçası" diyor.

Uzman bunu sağlamak için şu adımları öneriyor:

- Bir ağaca sarılın veya diğer bitkilere dokunun

- Yavaş bir yürüyüşe çıkın

- Bitki çayı için

- Yavaş, rahatlatıcı egzersizler veya yoga yapın

- Günlük yazın

- Müzik dinleyin

- Nefes alma tekniklerini uygulayın

Psikoterapist, nefes alma egzersizleri veya meditasyonu kaygının azalmaya başladığı süreçte yapmak gerektiğini vurguluyor.

 

Independent Türkçe, CNET, National Library Medicine

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU