En şişman papağan türü, Yeni Zelanda'daki "Yılın Kuşu" yarışmasında yasaklandı

Kakapo iki kez birinci olmuştu

Kakapoların sayısı 1990'larda 50'ye düşse de koruma çalışmalarıyla 252'ye kadar yükseldi (AFP)

Yeni Zelanda'da merakla beklenen Yılın Kuşu yarışmasına bu sefer bir yasak damga vurdu. En şişman ve uçamayan tek papağan türü olan kakapo, bu sene yarışmadan çıkarıldı.

Yılın Kuşu, Yeni Zelanda'ya özgü, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kuşlarla ilgili farkındalık yaratmak için 17 yıldır yapılıyor.

Yetkililer, 2008 ve 2020'de birinci sırayı kapan ve epey meşhur olan kakaponun, popülaritesi az diğer kuşlara yardımcı olmak için bu sene yarışmadan kaldırıldığını açıkladı. Yarışmayı düzenleyen Forest & Bird adlı çevre örgütünün sözcüsü Ellen Rykers, bunun kalıcı değil geçici bir yasak olduğunu duyurdu:

Her yıl aynı kuş kazanırsa yarışma ilginçliğini kaybedebilir.

Rykers ayrıca gri ördek gibi arka plandaki kuşların oyunu artırmak için çalışmalar yapacaklarını söyledi. Kakapo geçen sene de ikinci olmuştu.

Karar sosyal medyayı ikiye böldü. Bazı kullanıcılar yasağa destek verirken, bazı kişiler kakaponun hakkının yendiğini düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yılın Kuşu'nda oylama 17-30 Ekim'de yapılacak.

Yarışma daha önce de tartışmalara sahne olmuştu. 2019'da Rusya'dan gelen yüzlerce oy yüzünden seçimlere müdahale edildiğine dair iddialar ortaya atılmıştı. Ancak Forest & Bird olayın, Rus kuşbilimcilerin ilgisi sebebiyle yaşanabileceğini bildirmiş ve oylar kabul edilmişti.

2020'de benekli küçük kivi (Apteryx owenii) kuşu için bin 500 sahte oy kullanılmıştı.

Geçen sneeyse yarışmanın galibi kuş değil bir memeli olmuş, Yeni Zelanda uzun kuyruklu yarasası (Chalinolobus tuberculatus) birinci sırada yer almıştı.

 

Independent Türkçe, Guardian, Re:

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU